Dolgu Uygulamaları

Yazar Şerafettin SaraçoğluDermatolog • 18 Eylül 2018 • Yorumlar:

Hyaluronik asit deri ve diğer bağ dokusunun temel elemanıdır. Deri bağ dokusu yanında göz içindeki sıvıda ve beyin omurilik sıvısında da bulunur. Su tutucu özelliği olan hyaluronik asit derinin su ihtiyacını ve beslenmesini sağlayan önemli bir şeker molekülüdür. Vücutta üretilen ve düzenli olarak yıkılan bu madde maalesef derideki kollajen ve elastin gibi yaşlanma ile azalır. Yirmi yaş üzerinde her yıl deri destek dokusunun yüzde ikisi kadar bir hacmi kaybediyoruz.

Hyaluronik asit doğal yapısı ve su tutucu özelliği nedeniyle deri içerisine enjekte edildiğinde derinin yapısına kolayca katılır ve kısa süreli yan etkiler ile derinin kaybettiği hacmi ve suyu geri kazandırır. Zamanla deri içerisinde doğal yollarla yıkılır ve yok edilir. Fakat bu süreç doğal hyaluronik aside göre daha uzundur. Bu sayede hyaluronik asit enjeksiyonu sonrası deride uzun süreli düzelmeler elde edilir. Bu süreç kullanılan ürüne göre dört ila on sekiz ay arasında düzelmeler sağlar.

Hyaluronik asitli dolgu ürünlerinin (hayvansal kaynaklı olmayan hyaluronik asit – NASHA) deriye uygulanması iznini 2003 yılında verilmiştir. Bu ürünler alerji riski çok düşük ürünler olmaları nedeniyle test yapmaya gerek olmadan uygulanabilen ürünlerdir. 

Hyaluronik Asitli Deri Dolgularının En Sık Uygulandığı Alanlar

  • Yüzdeki derin katlantılar: Dudak burun katlantısı, kaş arası gibi kalın çizgilenmeler yanında kaz ayakları, dudak üstü ve yanaktaki ince çizgilemeler için kullanılır. Botulinum toksin ile kombine edilerek yapılan uygulamalar ile kırışıklık ve katlantılarda daha net düzelmeler elde edilir.
  • Dudak hacmini korumak veya yeniden şekillendirmek: Dudaklar da yaş ile hacmini kaybeder. Bu hacim kayıplarının düzeltilmesi yanında dudaklarda var olabilen asimetri, çene sorunlarına bağlı dudak kalınlık sorunları veya ince dudak sorunları hyaluronik asitli dolgular ile düzeltilebiliyor. Yine estetik dolgunluk amaçlı olarak dudağı daha dolgun hale getirmek de hyaluronik asitli dolgular ile mümkün.
  • Yüzün yeniden şekillendirilesi: Yaşla yüzdeki yağ ve kemik yapılarda oluşan değişimler dolgu ürünleri ile düzeltilir. Kadınlarda yüz ovalini, elmacık kemiklerindeki hacimsel eksiklikleri, çenede kaş hattı ve şakak bölgesindeki eksiklikleri gidermek için hyaluronik asitli dolgularla yeniden şekillendirilir.
  • İnce çizgiler: Kaz ayakları, dudak üstü ince çizgilenmeler gibi sorunlara daha ince ve yumuşak olarak hazırlanmış hyaluronik asitli dolgular kullanılır.
  • Göz altı çukuru: Göz altındaki oluşan oyukluğa bağlı gölgelenme insanı olduğundan daha yorgun ve yaşlanmış gösterir. Işık dolgu olarak isimlendirilen bu dolgu uygulamasında hedef göz altındaki bu gölgelenmeyi giderme ve kirpik, yanak arasındaki mesafeyi kısaltarak yüze dinlenmiş, gençleşmiş ve gölgelerin azaltıldığı bir görünüm kazandırmaktır.
  • Deriye nem vermek için çapraz bağlı olamayan, beraberinde bazı vitaminler, elementler ve aktif maddeler içeren dolgu ve mezoterapi ürünleri ile mezolifting olarak isimlendirilen uygulamalar yapılır.
  • Eller: Ellerimiz de en az yüzümüz kadar yağ ve kollajen doku kaybeder. El sırtındaki kirişler ve damarlar yaşla daha belirgin olur. Elin gençleştirilmesinde de dolgu ürünleri kullanılır. El sırtına özel kanüller yardımıyla uygulanan hyaluronik asili dolgularla on sekiz aya ulaşan kozmetik düzelme elde edilir.

Uygulama Öncesi

  • İlaç kullanımı varsa uygulamadan en az üç gün önce kesilmelidir.
  • Dudak dolgusu uygulamalarında sık uçuk geçirenlerde işlem öncesi uçuk önleyici ilaç kullanımı gereklidir. Bu nedenle sık uçuk geçirenlerin işlem öncesi hekimi uyarması gerekir.
  • Mümkünse işleme hiç makyaj yapmadan gelinmesi tercih edilmelidir.

Uygulama Sonrası

  • İşlem sonrası kısa süreli soğuk kompres yapılmalıdır.
  • İşlem bölgesine bir gün makyaj, ruj uygulanmamalıdır.
  • Üç gün süreyle ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)