Dolgu

Yaşlanmaya bağlı olarak çeşitli faktörlerle üst derideki hyaluronik asit (HA) seviyesi düşer ve neticede cilt yaşlanır, incelir; cildin nemi azalır, esneklik ve gerginliği kaybolur. Hyaluronik asitli kremler deriye uygulandığında derinin nem oranı artar; deri üzerinde ince bir film tabakası oluşur ve deri yumuşar; cildin esnekliği ve yeniden yapılanması sağlanır. HA kullanımı Amerikan Millî İlaç Ajansı (FDA) tarafından 2003'te onaylanmıştır.

Hyaluronik asitin başlıca görev ve özellikleri şöyle sıralanabilir:

- Hücreler arası çimento görevi yaparak hücreleri birbirine bağlar.

- Vurmalara, şoklara karşı tampon veya yastık vazifesi görür

- Kayganlığı sağlar ve şoku absorbe eder. Esneme ve kıvrılmalarda bağ dokusundaki bütün hücrelerin birbirleri üzerine kaymalarına yardımcı olur.

- Bebek cildinin yumuşaklığı, nemliliği ve gerginliği, bebeğin anne karnında yüzdüğü amniotik sıvının hyaluronik asit bakımından çok zengin olmasına bağlıdır.

- Kıkırdak hücreleri gibi doğrudan kan temini olmayan hücreler için hyaluronik asidin su tutma kapasitesi; bu hücrelerde besinin sağlanması ve atıkların hücrelerden uzaklaştırılması gibi önemli biyolojik fonksiyonların gerçekleşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda deri altı dokuların büyümesi, gelişmesi ve tamirinde rol oynar.

- Doku mühendisliği ve ilâç taşıma sistemlerinin temel bileşeni olabilecek, yeni, biyo–uyumlu ve biyolojik olarak parçalanabilen polimer üretimine uygundur.

Hyaluronik asit dolgu maddesi nedir?

Berrak, şeffaf bir jel şeklinde olan bu dolgu malzemesi, normalde vücutta bulunan hyaluronik asit maddesinin bioteknolojik yöntemlerle üretilmesi ve eksikliğinde vücuda takviye gibi verilmesidir. Hyaluronik asit normalde tüm canlıların (bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda) bağ dokularında, kollejen lifleri arasında bulunan ve cilde dolgunluk, parlaklık ve pürüzsüzlük kazandıran polisakkarit yapıda bir bağ doku elemanıdır. Hyaluronik asidin zamanla cilt yapısı içersinde yok olması, cildin yaşlanmasındaki en önemli etkenlerden birisidir ve cildin solmasına, kırışmasına, ince ince çizgilenmesine neden olur. Bu dolgu malzemesinin cilde enjeksiyonuyla cildin parlaklığı, dolgunluğu ve elastikiyeti tekrar yerine gelir.

Bu dolgu malzemesi hangi bölgelerde uygulanır?

İnce çizgilerin daha iyi duruma getirilmesi

Her iki burun kanadından ağız kenarına uzanan nazolabiyal çöküntülerin giderilmesinde

Dudak kıvrımının belirginleştirilmesi ve dudağın kalınlaştırılması 

Dudak etrafındaki ince kırışıklıklarda ve ağız köşelerinden aşağı doğru uzanan çizgilenmelerde, 

Dekolte bölgesinde, boyun ve el sırtındaki çizgilenmelerde kullanılmaktadır. 

Hyaluronik asit uygulamaları nerede yapılır, ne kadar sürer?

Muayenehane şartlarında kolaylıkla uygulanabilen bu enjeksiyonlarda lokal anestezi nadiren kullanılır. Cilt, alkol veya diğer bir antiseptik madde ile temizlendikten sonra çok ince uçlu kendi özel enjektörleri ile dolgu malzemesi cildin içine kırışıklıları dolduracak şekilde enjekte edilir. Enjeksiyon yerindeki hafif şişlik ve kızarıklık dışında herhangi bir yan etkisi olmaksızın işlem yaklaşık 15-20 dakika içinde uygulanır.

Hyaluronik asit dolgu maddesi ne kadar sıklıkla yapılmalıdır?

Bu dolgu malzemesi vücuttan yavaş bir emilimle atılır. Bu yaklaşık 6 ay sürer. Normalde vücuttaki günlük hyaluronik asit metabolizmasının uzaklaştırdığından çok daha az bir miktarda dolgu maddesi, vücuttan yavaşça temizlenir. Bu yüzden 6 ayda bir yenilenmesi gereken bir işlemdir. Ancak bu süre, tedavi edilen bölgeye, cildin yapısına, anatomisine ve yaşam tarzına göre değişebilir.


Hyaluronik asit dolgu maddesi hangi durumlarda uygulanmaz?

Gebelik ve emzirme dönemlerinde, konu hakkında yeterli bilgi bulunmadığı için uygulamadan kaçınılmalıdır. Ayrıca dudak çevresinde uçuk enfeksiyonlarında bu bölgeye enjeksiyon ertelenmelidir. İltihap ve alerjik reaksiyon görülen bölgelerde uygulanmamalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Can Kopal Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)