Dolgu

Yazar Hilal Çetin • 10 Mart 2017 • Yorumlar:

Birçok faktöre bağlı olmakla birlikte yaşın artması  ve genetik yapıya  bağlı kıvrımlarda ve kontür hatlarında oluşan çökme ve belirginleşmeleri hafifletmek ve dudak kalınlaştırmak amacıyla dolgu malzemeleri kullanılır. Dolgu malzemeleri kalıcı ve geçici olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılır. 


Geçici dolgu materyalleri içinde yer alan hyaluronik asit tüm canlıların derisinin dermis tabakasında yer alan bir maddedir. Deri dışında göz, eklem ve kas dokusunda da bulunur. Su tutma özelliği sayesinde cilt elastikiyetinin artırılmasında rol alır

Kalıcı dolgu malzemeleri ise kendi arasında; vücudumuzdan elde edilen (otojen), başka canlılardan elde edilen( biyolojik) ve sentetik olarak üçe ayrılır.

En sık kullanılan ürünler ortalama  9-12 ay arası kalan geçici dolgu malzemeleridir. Vücutta bulunan yapısal maddelerden ya da bu yapısal maddelerin yerine konabilecek kimyasal maddelerden oluşan geçici dolguların, allerji potansiyelinin daha düşük olması ve uygulama sonrası oluşan istenmeyen etkilerin dolgunun kalıcılık süresi ile sınırlı olması tercih nedenidir. Doldurulacak olan bölgeye göre farklı molekül ağırlığındaki hyaluronik asit maddesi seçilir. Hyaluronik asit ile dudak, kaş arası, burun kenarı olukları, kaz ayağı, yanak gibi bölgelerin geçici dolgusu yapılabilir. Hyaluronik asitle yapılan dolgu işlemlerinde oluşabilecek yan etkiler, enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, nodül ve renk değişikliği olup kısa sürede geçicidir.

Günümüzde kalıcı dolgu maddelerinin kullanımı hemen hemen hiç önerilmemektedir.

Dolgu uygulamaları sırasında dikkat edilecek en önemli husus, kullanılan ürünün steril ve uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve kişiye özel uygulanmasıdır. Ayrıca  kullanılan malzemenin kalitesi de memnuniyeti artıran bir faktördür.

Doğru uygulandığında özellikle dudak, burun ve yanak arasında oluşan çizgilerin yok edilmesi, orta yüz şekillendirilmesi ve dudak estetiğinde, mükemmel sonuçlar alınmaktadır.

Yüzde etkili ve sağlıklı bir şekilde çok daha genç bir görünüm elde edilebilmektedir.

Genellikle burun seviyesinin üstündeki kırışıklıklara Botox uygulanırken, burun seviyesinin altındaki kırışıklık tedavilerinde dolgudan yararlanılır.

DOLGU MALZEMELERİ EN ÇOK NERELERDE KULLANILIR?

- Nazolabial çizgiler (burundan dudak yan taraflarına uzanan çizgiler)
- Dudak kenarlarından aşağıya inen çizgiler
- Dudak üstündeki mimik ve sigara içicilerin çizgileri (perioral çizgiler)
- Derin sivilce ve yara izleri
- Dudak dolgunlaştırma
- Elmacık kemiği ve yanak dolgunlaştırma

DOLGU UYGULAMASI NE KADAR SÜRER?

Uygulama 15-30 dakika sürer. Uygulamadan sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. Önemli bir ağrı oluşmaz. Uygulama bölgesinde hafif kızarıklık veya şişlik oluşabilir ancak bir-iki günde geçer. Uygulamadan sonraki 3-4 gün hamam sauna gibi sıcak mekanlarda bulunulmamalıdır.

DOLGU MADDESİ İLE BİRLİKTE BOTOKS UYGULANABİLİR Mİ?

Evet özellikle iki kaş arasında derin çizgileri olan hastalarda botoks ile birlikte dolgu uygulaması çok daha iyi sonuç verir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)