Dudağımızda neden uçuk çıkar?

Yazar Nihat ÖzkanDermatolog • 22 Haziran 2017 • Yorumlar:

Özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde görülen uçuk hastalığı, bağışıklığı güçlü olmayan kişilere de kolaylıkla bulaşabiliyor.

Uçuk, içi su toplamış küçük kabarcıklar (blisters) şeklinde başlar. Nadiren ağız içerisinde olsalar da genellikle ağız dışında meydana gelirler. Uçuk, ağız içi hariç tüm bölgelerde olabilirken, aft genellikle, ağız içerisinde damak tavanı gibi hareketsiz bölgeleri tutar. Bulaşıcıdır. Virüsler tarafından meydana getirilir.

Uçuk, ‘herpes’ adıyla bilinir. Herpes, derinin viral hastalığıdır. Virüs ise çok küçük, canlı mikroorganizmalardır. Herpes virüsü aslında bir DNA virüsüdür. Etkeni de herpes virüs hominüs yani insan virüsüdür, açıklamasını yapan Dermatolog Dr. Nihat Özkan, hastalığın; deri, mukozalar, göz ve çok nadir olarak da merkezi sinir sistemine tutunabildiğini ve birçok organı tutan hastalık tablosu oluşturabileceğini söyledi. Özkan, uçuğun iki antijen tipi vardır; tip 1 ve tip 2. Genellikle belden yukarı infeksiyonlar tip 1, belden aşağı infeksiyonlara ise tip 2 neden olur, dedi.

EN ÇOK ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜR

‘Herpes Sipleks Virüsü’ çoğu kez travma, stres, yorgunluk, güneş ışınları, ateşli hastalıklar, vitaminsizlik ve beslenme bozukluğu gibi tetikleyici faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar diyen Dr. Nihat Özkan, ayrıca bebeklik çağında anne sütünü az alanlarda da sıklıkla görülmektedir. En çok çocuklarda görülür, dedi.

“EN SIK YÜZ BÖLGESİNDE GÖRÜLÜR”

HSV infeksiyonu olan hastalar; yanma, kaşıntı, ağrı, ödem, halsizlik ve hafif ateşten şikayet ederler. 1-2 gün sonra lezyonlar ortaya çıkar. Tip 1 genellikle en sık olarak, dudak ve ağız olmak üzere yüz bölgesinde cildi enfekte eder.

Bazen derinin kabuklanması görülebilir, şeklinde konuşan Nihat Özkan, virüsün tedavisi konusunda şunları kaydetti:
“Tedavisinde; hafif uçuklarda, tropikal antiviral kremlerin günde 5 defa, haricen kullanımı, hastalığı bastırır. Ağır yaygın hastalarda ise 7 gün süreyle oral-antiviral ile tedaviye başlamakta fayda vardır. Ayrıca tedavide birçok lokal yöntemler de kullanılır.”

DİYET YAPANLARDA SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR

Uçuğun, vücut bağışıklık sistemi zayıf olanlara bulaşabileceğini söyleyen Dr. Nihat Özkan, bağışıklık sistemi zayıf olunca, uçuk görülme sıklığı da artar. Bu nedenle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ve diyet yapanlarda bu durum sık görülür, dedi.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)