Dudak Estetiği

Dudak estetiği operasyonu dudaklara yeni bir boyut kazandırma ve onları kalınlaştırma amacıyla Hyalüronik asit ürünlerinin çeşitli bileşimleri sonucu sağlanabilir. Bu operasyon için uygun olan adaylar düzgün biçimli dudaklara sahiptirler. Bu bireylerde sadece Dudak estetiği dudağın kırmızı çizgi gibi olan kısmını yükseltmek fevkalade sonuçlar almak için yeterlidir. Buna ek olarak dudağa dolgu uygulaması açısında uygun diş oklüzyonu daha iyi sonuçlar elde etmeye yardımcı olur. Dudaklarının sol ve sağ kısımları uzunluk ve kalınlık bakımında farklı olan yani asimetrik dudaklara sahip olan kişilerde; bu durum izlenmeli ve hastaya dudak dolgusu işlemi yapılmadan önce gösterilmelidir. Simetriyi sağlamak her zaman için çok kolay bir işlem değildir, ek rötuş gerekebilir. Fakat hasta bu operasyon öncesi bu durum hakkında bilgilendirilmelidir ki oluşabileceklere hazırlıklı olsun.

Dudak Dolgusu Ameliyatsız Dudak Dolgunlaştırma Uygulaması

Uzun ve ince yapılı dudaklara sahip hastalarda, dudak dolgusu operasyonu ile dudak dolgunlaştırma işleminin sonuçları sınırlı olabilir. Bu sebeple bir iki hafta sonra ek operasyon ile daha verimli sonuçlar alınabileceği hastaya bildirilmelidir. Dişleri dudaklarına çok yakında bulunan bireyler için, dudak büyütme operasyonu sırasında oldukça dikkatli davranılmalıdır. Çünkü dişlerdeki bozukluk üst dudağa geçebilir bu durumda da çok çıkıntılı bir dudak görüntüsüne neden olabilir. Bu sebeple ameliyat uygulanmadan yapılacak dudak dolgularında çok büyük dudak yapıları tercih etmekten kaçınmak gerekmektedir.

Operasyon sonrası oluşan yaralar volüm artırmaya cevap vermeyebilir bu durumda bir düzensizlik oluşturabilir. Yaş ilerledikçe genişleyen bölgelerden biride cupid yayıdır ve bazı durumlarda daraltılması gerekebilir. Mental çukurun derinliği de yaş ilerledikçe artar ve bu da müdahaleye açık bir hale gelebilir. Operasyona başlamadan önce uçuk geçmişi olan hastalara uçuk önleyici tedavi uygulanması gerekebilir, çünkü müdahale sonrası oluşabilecek enfeksiyonlar yeni uçuk oluşumunu tetikleyebilir.

Dudak Kalınlaştırma

Uzun ve ince dudaklı bireylerde çok geniş bir gülümseme biçimi varsa dudak dolgusu yoluyla Dudak Kalınlaştırma işlemi oldukça zordur. Bu yönteme başvuran hastalar genellikle güldüklerinde dudaklarının çok ince göründüğünden şikâyet ederler ki bu durum implantlarla ya da dolgularla düzeltilemeyecek derecede hassas bir durumdur. Doktor hastasına istediği dudak yapısının hemen oluşmayacağını bir dizi işlemlerden sonra istediği yapıya yakın bir görünüm elde edilebileceğini açıklamalıdır.

Dudak Dolgusu Enjeksiyonu

Dudak dolgusu işlemi dudağın büyültülmesi ve kalınlaştırılması için yapıldığında, enjeksiyon süresince alanı artırmak ve daha estetik bir tasarım sağlamak için sıklıkla dudağın kırmızı çizgisi artırılarak başlanır. Bu işlem gerçekleştirilirken filtral sütunlarda artırılabilir ve bu aşamada dolgu orta dermal seviyeye monte edilir ve dudak çizgisi içinde dudak çizgisinin hizası boyuncadır. Operasyon sırasında yerleştirilecek dolgu yüzeye çok yakın seviyeye yerleştirilmemelidir, böyle olursa operasyon tamamlandığında ve hasta günlük hayatına döndüğünde dolgu açık mavi bir şekilde belirgin olacaktır.

Dolgu dudağa yerleştirilirken el ile muayene çok önemlidir. Bazen dudak dokusundaki zayıflamanın bir sonucu olarak enjeksiyonun yönünün dikine doğru bir yol izleyebilir ve dikey dudak çizgilerinin takip edebilir. Şayet böyle bir durum ortaya çıkarsa, uygulanan dolgu hemen bu düzensiz çizgiyi yok etmek adına masaj yoluyla dağıtılmalıdır.

Dudak dolgusu enjeksiyonu dudağın yaş-kuru bölge birleşiminden kırmızı dudak çizgisine kadar olan düzgün dudak enjeksiyonu orbiküler ağız kasının içindeki mukozanın iç kısımlarına da uygulanabilir. Eğer dolgu mukozanın hemen alt kısmına yerleştirilirse, mavi renkte belirgin bir şekilde gözükecektir. Yaş olan mukozayla beraber yaş-kuru bileşiminin arka kısmına yapılan yerleştirme dudak volümü kadar dudak tasarımını da oldukça güzelleştirmektedir. Dolgu yapıldığının fark edilmemesi adına enjeksiyon orbiküler ağız kasının altında olmalıdır. Dolgunun yerleştirilmesi aşaması hastanın tercihlerine ve bireyin dudağının başlangıç şekline göre çok çeşitli olmalıdır. Dolgu yerleştirme sonucunu etkileyebilecek olan her türlü önceden var olan asimetriler, yaralar, uçuklar, zayıflıklar, herpetik enfeksiyonlar, dentisyon, filtral sutünların ve üst dudağın uzunluğu, cupid yayının genişliği ve mental çukurun genişliği operasyon başlamadan dikkate alınmalıdır ki sağlıklı sonuçlar ortaya çıkabilsinler. Müdahaleden önce mutlaka fotoğraf çekilmelidir ve hastayla olası riskler hakkında kesin bir dille konuşulmalıdır.

Dudaklara Dolgu Uygulaması ile Dudak Büyütme

Dudak dolgusu yöntemiyle dudak büyütme işleminde her dudak için ortalama miktar 0,5 cc ‘den 1,0 cc ‘ye kadar değişmektedir. Yerleştirme işleminin tamamlanmasıyla birlikte iğne travmasından dolayı kalıcı olmayan bir şişlik ve morarma oluşabilir. Kanül uygulaması ile bu riskler azalır.

Enjeksiyon işlemi gerçekleştirildikten hemen sonra dudak boyutu son sonucuna gelmiş olmalıdır. Operasyon sonrası ani şişlik yaşayan hastaların 3 ila 5 gün arasında bir süre geçtikten sonra dudakları son şeklini alacaktır. Burada önemli olan nokta dudaklarda yerleştirilen dolgudan fazla büyük olmamasıdır. Böyle bir durum olduğunda operasyon tekrarlanma riskiyle karşı karşıya kalınabilir. Eğer ilk enjeksiyon işlemi sonucunda istenilen büyüklüğe ulaşılmışsa sonraki enjeksiyon işlemlerine gerek yoktur.

Dudak Dolgusu Kalıcılık Süresi

Dudak dolgusunun kalıcılığı hususunda ise bireylerin metabolizma ve mimikleri oldukça önemlidir. Çok tez canlı, hareketli hastaların dudak dolgusu süresi genellikle diğer hastalara göre daha kısadır. Dolgu en azından etkinliği azalsa bile dudakta 16 ay kalmalıdır. Birçok hastada mevcut dolgunun üzerine yapılan ikinci veya üçüncü dolgu sayesinde Dudak Dolgusu Kalıcılık Süresi uzatılabilmektedir. Önceki dolguların kullanılması sayesinde sonraki enjeksiyonlarla beraber dudakların öncekine göre daha iyi şekillendirilmesi, hacminin artırılması ve dudakların biçimlenmesi sağlanabilmektedir.

Dudak kalınlaştırma için dudak dolgusu takılırken, şişlik ve morarma gibi durumların ortaya çıkmaması adına iğne hareketlerine bile dikkat edilmelidir. Eğer şişlik ve morarma fark edilirse o bölgeye acilen masaj yapılmalıdır. Dudak yapısında daha önceden oluşan bozukluklar düzeltilmeye çalışılmalıdır.

Bu operasyon sonucunda genellikle dudak çizgisindeki üst dudak özellikle yanal alanlarda zayıflar. Dudak dolgunlaştırma işlemi orta deri seviyesine dudak dolgusu yerleştirilerek üst dudağın büyük ve dolgun görünmesini sağlar. Dudak çizgisinin üzerinde kullanılan dolgu miktarına oldukça dikkat edilmelidir, eğer fazla miktarda kullanılırsa üst dudağın uzayıp sarkmasına neden olur. Çünkü dudağın şekli özellikle hasta gülümsediğinde garip veya çok gülünç şekillere girebilir. Eğer hasta implantlara sahipse, dolgu implantlar çıkarılmadan eklenebilir ama bu hastanın isteğine bağlıdır.

Dudaklara Kombine Dolgu Uygulamaları

Hyalüronik asit içerikli dudak dolgusu enjeksiyonunu diğer doku dolgularıyla birleştirilebilir. En çok da kalsiyum kristali barındıran dolgular ile birlikte uygulanabilmektedir. Bu uygulama sonucunda, dudakların kasılmasını ve yatay dudağın çizgilerinin aşınmaya uğramasını engellemek için alt ve üst dudakta botoks uygulaması kullanılabilir. Dudaklara Kombine Dolgu Uygulamaları sonucunda dudaklar olduğundan daha dolgun görünmektedir. Eğer operasyonun hemen sonrasında beklenilmeyen anormal derecede bir şişlik ve morluk oluşursa o bölgeye acilen müdahale edilmelidir. Dolgu işlemi birkaç seansla da gerçekleştirilebilir. Bunun nedeni aşırı hassas dudaklara sahip ve enfeksiyon riski bulunan hastaların olabilmesidir. Bu durum fark edildiğinde doktorumuz operasyonu aşamalara bölerek gerçekleştirmeyi uygun bulabilmektedir. Eğer sizlerde doktorumuzdan bu denli kaliteli ve hesaplı hizmetler almak istiyorsanız hiç vakit kaybetmeden bizimle irtibat numaramız üzerinden iletişime geçerek uygulamalar hakkında detaylı bilgi alabilir ya da randevu talep edebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zühtü Demir Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)