Dudak Estetiği

Yüzde güzelliği tamamlayan en önemli unsurlardan biri olan dudaklarınızın dolgun ve düzgün bir şekle sahip olması çekiciliğin, doğurganlığın, dişiliğin ve en önemlisi güzelliğin olmazsa olmazlarından biridir. Güzel dudaklara sahip olmak her kadının isteyeceği bir ayrıcalıktır. Bu nedenle yapısal veya yaşlanma ile değişen dudak yapınızın daha ideal bir hale getirilmesi, fazla dolgun veya şekil olarak uyumsuzluklara sahip dudakların daha estetik bir hale getirilmesi mümkündür.

Yapılma Nedenleri

İnce dudak yapısına sahip ya da fazla kalın dudak yapısına sahip bayanların, yüzlerinde ki güzellik yaklaşımlarını güçlendirmek adına tercih edilir. Sonucunda; dudak şekli doğallığını koruyarak belirginleşir. Ayrıca dudak üstü kırışıklıkları ve yaşa bağlı küçülen dudak hatları eski şekline kavuşturulabilir. Dudak dokularınızın daha canlı ve daha kaliteli olması dudak dokusundaki kolajen yapımının uyarılmasıyla sağlanabilir. Dudak dinamik bir yapıdır. Dudak hareketlerindeki aşırılıklar bu yöntemlerle azaltılabilir. Bu sayede aşırı gerilen ve damağınızın fazla ortaya çıktığı durumlarda dudak hareketleriniz değişik yöntemler ile sınırlandırılarak şikayetler ortadan kaldırılabilir.

Operasyon Yöntemleri

Dudak estetiği operasyonları hacim artırıcı yöntemler, hacim azaltıcı yöntemler ve dudak-damak ilişkisine müdahale edilen yöntemler olarak üç ana grupta toplanabilir.

Yabancı dolgu malzemeleri veya kişinin kendi dokuları ile doldurmak, dudakları ameliyat ile yeniden biçimlendirmek ve gülme şeklinin değiştirilme işlemleridir.

  1. Hacim artıran yöntemler: Bu yöntemler; sentetik dolgu maddeleri enjeksiyonları, kişinin kendi dokularının kullanıldığı ya da silikon implant (Permalip)yerleştirilmesi gibi yöntemleri içerir. Dudak veya başka bir bölgeye sıvı silikon enjeksiyonu kullanılan bir yöntem değildir. Toplumda silikon enjeksiyonu olarak isimlendirilse de dolgu maddeleri sıvı silikon değildir. Sıvı silikon enjeksiyonu çok ciddi problemlere neden olduğundan uygulanmaması gerekmektedir.

Tüm bu yöntemlerde amaç, dudağı kendi doğallığından uzaklaşmadan daha dolgun bir hale getirmektir.

2- Hacim azaltıcı yöntemler: İki temel teknik uygulanır. Birincisi, ağız içinden yapılan kesilerle dudağın etli kısmını kütlesel olarak azaltmak ikinci yöntem ise burun ile dudak mesafesi uzun kişilerde uygulanan, üst dudak mesafesini azaltma işlemidir. Ameliyatlar sonrasında kalan izler burun alt sınırına ve ağız içerisine gizlendiği için hastaları rahatsız etmez.

3- Dudak-damak ilişkisine müdahale edilen yöntemler: Gülümseme sırasında dudak şeklinin değiştirilme işlemleri olarak düşünülebilir. Gülme sırasında dudak hareketinin yanlardan daha çok yukarıya doğru olduğu veya üst damak uzunluğunun fazla olduğu durumlarda uygulanırlar. Bu bazı insanlarda çok sempatik durabilse bile (Kemal Sunal benzeri) çoğu kişi tarafından tercih edilmez. Dudağın yukarı yöne hareketinin azaltıldığı Botox veya kas manipülasyon ameliyatları ve damak kısaltıcı Ortognattik operasyonları içerir. Ortognatik operasyonlar için Plastik cerrahın bir ortodontik çene uzmanı diş hekimiyle koordileli çalışması gerekir.

Anestezi Yöntemi Ve Süresi

Yapılacak operasyonun tekniğine göre genel veya bölgesel anestezi uygulanır. Kimi cerrahi müdahale gerektirmeyen operasyonlarda bölgesel anestezi dahi uygulanmaz.

İyileşme Süreci

Dudak, bedenimizdeki en hassas noktalardan biridir. Kolay şişmesi ve kan dolaşımı fazla miktarda olduğundan operasyon sonrası morarma ve şişme eylemlerinin görülmesi olağandır. 7-10 gün süre zarfında morarma ve şişme yok olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan Teymur Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)