Dünü Oku, Bugünü Dönüştür

Yazar Sabana Feyzoğlu • 26 Ocak 2024 • Yorumlar:

Kendinizle ilgili verilere ve nasıl hissedeceğinize çoğu zaman çevrenizde olup bitenin size yansımasıyla karar verirsiniz. Bulunduğunuz ortamın niteliği bu nedenle önemlidir. Örneğin, çocukluğunuzda eleştirildiğiniz, anlaşılmak yerine yargılandığınız bir ortamda büyüdüyseniz bir süre sonra kendinize karşı davranışınızda bu şekilde olacaktır. Herhangi bir durumda sizde kendinizi anlamak yerine onların size yaptığı gibi eleştirecek, yargılayacak ve bir süre sonra yaşanan durumlarda hep bir suçlu arayan olacaksınızdır. Bu suçlu bazen siz bazen de bir başkası olacaktır. Fakat ortamın asıl ihtiyacı olan anlayış orada olmayacaktır.

İşin özü çocukluğunuz da size yaşatılanı dönüştürmediğiniz sürece sizde kendinizde yaşatırsınız.

Farkındalık kendi üzerinizde bir şeyleri dönüştürme gücünü temsil eder. Akıl süzgecinizin verimini arttırır, kendiniz ile gerçek bağınızı bulmanızı sağlar. Anneden özgürleşmek, babadan özgürleşmek başlıklarıyla karşılaşmışsınızdır. Burada anlatılmak istenen annenizin veya babanızın sizin dünyanız üzerindeki etkilerini fark etmek ve bu duygu-düşünce durumuna gereken özeni göstererek kendinize bir adım daha yaklaşmaktır.

Çoğu zaman insan, yaşananlar ona acı verse de kendini dönüştürmek istemez. Acı verse de o acıyı benimser onunla özdeşleşir. O acıyı kendi sanır. O acı olmazsa yaşamla bağ kuramayacağını düşünür. Çünkü o ana kadar acı üzerinden yaşamla bağ kurmuştur.

Yaşam bir yere, bir hedefe ulaşma telaşından çok kendine ait olmayanları bulup ayıklayarak bir kendin olma yolculuğudur. Bu yolculuğunda ana karakteri sizsiniz. Tüm olanlar size kim olduğunuzu yansıtır. Yaşam da başınıza gelen olaylar sizin ne durumda olduğunuzu size ifade eder. Dönüştürmenin ilk adımı yaşadığınız olayları gözlemci olarak izlemek, kişiselleştirmeden sadece okumak…

Başınıza gelenleri dönüştürme sorumluluğu size ait. Ama başınıza gelenler sadece sizin yüzünüzden değil. Genetik olarak fizyolojik hastalıklar aktarıldığı gibi psikolojik varlığınızda genetik aktarım ve çevre ile etkileşim halinde oluşuyor. Dünü anlayarak, bugünü dönüştürebiliriz…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sabana Feyzoğlu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Sabana Feyzoğlu

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al