Dünya Kalp Günü

Yazar Begüm ÖztürkKardiyolog • 30 Eylül 2020 • Yorumlar:

Her yıl dünyada yaklaşık 20 miyon insan kalp hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybetmektedir. Oysa ki kalp hastalıkları önlenebilir. Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebilirmektedir. Kalp sağlığına önemi vurgulamak ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 24 Eylül Dünya Kalp Günü olarak kutlanmaktadır.

Sadece birkaç küçük değişiklikle bile, insanların kalp hastalığı ve inme riskini azaltabilirsiniz. Onları sağlıklı beslenmeleri, daha fazla hareket etmeleri ve tütün kullanmamaları için yüreklendirebilirsiniz. Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, ileride sağlıklı nesiller yetiştirmiş oluruz. Eki bunun için ne yapalım ?

SAĞLIKLI BESLENME

    Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır. Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur. Sağlıklı gıdaları çocuklar için ilginç hale getirin. Rengarenk gıdaları seçin ve yemek pişirirken bunları kullanın. Sağlıklı gıdaları çocuklar için ilginç hale getirin. Porsiyonlarınızı gözden geçirin; daha küçük tabaklar kullanın; tüketdiğiniz meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasını sağlayın.

 

FİZİKSEL AKTİVİTE

 

   Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Orta şiddetteki fiziksel aktivite örnekleri olarak şunlar sıralanabilir:

35 dakika hızlı tempolu yürüyüş,

30 dakika bisiklete binme,

20 dakika yüzme,

15 dakika ip atlama gibi sporlar

veya

45-60 dakika araba yıkama,

45-60 dakika cam veya yer silme,

30-45 dakika bahçe işi,

15 dakika merdiven çıkma.

Hareketsiz bir yaşam tarzı olanlar başlangıçta çok hafif egzersizlerle başlanmalı, egzersiz şiddeti kendi uyumuna göre artırılmalıdır.

 

SİGARAYA HAYIR

  Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000'den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Evinizde sigara içilmesini yasaklamanız, ailenizin geleceği açısından çok önemlidir.Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız, tavsiyeler almak üzere hekime başvurun. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek destek hizmetlerinden faydalanın. 

DÜZENLİ KONTROL

   Düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir. Hekiminize başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçtürün. Böylece riskleriiz belirlenebilir. Hekimimizin önerıleri doğrultusunda yaşam tarzımızı belirleyebiliriz.


 

   Kalp hastalıkları  ve inmen, yaşlıları, erkekleri ve zengin toplumları daha fazla etkilemektedir. Yine de kalp damar hastalıkları her iki cinsiyeti de etkiler. Kadınlar arasında bir numaralı ölüm sebebi yine kalp damar hastalıklarıdır. Her 3 kadından 1'inin ölümüne yol açan kalp hastalığıdır. Kadınların kalp damar hastalıkları risklerine ilişkin gerçekleri öğrenmeleri gerekmektedir.

    Çocuklar da risk altında! Kalp damar hastalıkları riskleri, doğum öncesinde fetal dönemde başlar ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve tütün kullanımı sonucu çocukluğun ilerleyen dönemlerinde giderek artar.

   Geleceğe sağlıklı nesiller yetiştirmek için önlemler almalıyız. Önce kendimizi sevmeli, değer vermeli, kendimizi hastalıktan korumalıyız. Sağlık hayatımızda 1. Sıradaki değerimizdir. Kalbimize iyi bakalım. İçinide sevdiklerimiz var. Dünya Kalp Günü kutlu olsun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)