Düşük Over Rezervi Ne Demektir?

Kadın yaşamı boyunca hatta anne karnında iken bile yumurta sayısı programlı bir şeklide azalmakta, beklenen menopoz yaşından yaklaşık 10 yıl öncesinde ise doğurganlık minimuma inmektedir.

Yumurta sayısı ileri yaşa bağlı olarak beklenen şekilde ; veya genç yaşlarda azalabilmektedir. Geçirilen yumurtalık operasyonları, çikolata kisti , radyoterapi veya kemoterapi , sigara, genetik bozukluklar , ailede erken menopoza giren yakın akraba  veya otoiümün hastalıklar gibi birçok faktör buna yol açabileceğinden öykü çok iyi sorgulanmalıdır.

Testlerden en pratik ve ilk bakılacak olan santral folikül sayımıdır. Adetin 3. Günü ultrasonda her bir overde 6-7 folikül görülmesi iyi yumurtalık rezervi, 12 ve daha fazla sayıda polikistik over , 5 in altında santral folikül ise düşük over rezervini göstermektedir. 1-2 antral folikül izlenmesi çok düşük gebelik şansına işaret eder.

FSH adetin 3. gününde bakıldığında 10 un üzerine çıkmışsa yine düşük over rezervine işaret eder. Doğru zamanda bakılmış olması çok önemlidir.

E2 değerinin yine 3. Gün bakıldığında çok düşük veya yüksek olması gebelik şansını azaltmaktadır.

AMH değeri 1.5 un altında ise düşük rezervi, 2.5 un üzerinde ise daha çok polikistik overi işaret etmektedir.

YUMURTA DONDURMA ( OOSİT CRYO )KİMLER İÇİN UYGUNDUR ?

Yumurtalık rezervi 35 yaş altında iken azalmış veya 35 yaş üzerinde yakında gebelik planlanı olmayan bekar hanımlar bu işlem için birer adaydır. Yumurta rezervi ileri derecede azalmış kadınlarda çok az sayıda yumurta alınabileceği , işlemin birkaç kez tekrarlanması ile ancak yeteri kadar yumurta elde edilebileceği mutlaka baştan anlatılmalıdır.

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yumurta dondurma için yapılan tedavi aslında son aşamaya kadar tüp bebek tedavisi ile aynıdır. Yumurtalıklarda birden fazla sayıda folikül büyütmek için verilen hormonlar genellikle cilt altına yapılan iğneler ile, bazen de tek veya destek olarak klomifen sitrat veya letrozol denilen ilaçlarla yapılmaktadır. Ortalama 10-12 gün sürecek tedavinin genellikle 5. gününde yumurtaların erken çatlamaması için antagonist denilen iğne eklenmekte ve foliküller yeteri kadar büyüdüğünde ise hCG denilen gebelik hormonu yapılarak LH hormonu etkisi sağlanır ve olgunlaşması sağlanarak 36. saatinde anestezi altında toplanmaktadır. Toplanan yumurtalar matür ise tüp bebekten farklı olarak sperm ile döllenmeden dondurulmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emine Özel Taşhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)