Duygu Çemberi

Yazar İlayda Kalfa • 7 Mart 2023 • Yorumlar:

Duygular, insanların olaylara veya durumlara tepki olarak deneyimledikleri tepkilerdir. Bir kişinin yaşadığı duygunun türü, duyguyu tetikleyen duruma göre belirlenir. Örneğin insan, müjdeli bir haber aldığında sevinir. Bir kişi tehdit edildiğinde korku yaşar.

Gloria Willcox tarafından tasarlanan duygu çarkı, insanların duygularını tanımasına, hakkında konuşmasına ve duygularını değiştirmesine yardımcı olan kanıtlanmış bir görsel yardımcıdır.

Joseph Zinker'in terapisti bir sanatçı olarak tasavvur etme fikirlerinden ve Robert Plutchik'in duyguları renklerle karşılaştırmasından esinlenen Wilcox, dört temel duyguyu kullanarak duygular çarkını tasarlamıştır. Bunlar öfkeli ,korkmuş, neşeli , güçlü, huzurlu ve üzgündür.

Bu dengeli kohortla donanmış olarak, dış halkaların yayılacağı temel duyguların iç çarkını oluşturmak için onları birincil ve ikincil renklerle eşleştirdi. Duyguların karışan doğasından sıyrılarak, bu dış sektörleri karşılık gelen içsel duyguların azalan tonlarında belirtildi.

Kendi duygu kelimelerinizi eklemek için dış çemberde sağlanan boşluklardan yararlanın. İstenmeyen duyguları, aralarındaki köprülerin farkına vararak arzu edilen duygulara dönüştürün. Duyguların keşfi, gücünüzü fark etmek için bir araçtır. Bu gücü bilemek ve iletişim kalitenizi artıran duygusal bir kelime dağarcığı oluşturmak için duygu çarkını kullanın. Başkalarıyla yakın olma gücünüz, duygularınızı onlarla paylaşma kapasitenize bağlıdır.

Ne hissettiğini bilmek ve isimlendirmek kolay olmayabilir. Aynı anda birden fazla duyguyu farklı yoğunluklarda hissetmek duygularımızı anlamlandırmamızı zorlaştırır. Duyguları tanımlamak ve onlar üzerine konuşabilmek duygusal sağlığımızı korumak için oldukça önemlidir.

Sadece "öfkeli" demek yerine, kendinizi hangi duygularla tanımlayabilirsiniz? Genellikle temel duyguların altında daha farklı bir duygu olabilir. Belki de gerçekten hissettiğiniz şey "hayal kırıklığı"dır. ⁠

Duygularınızı tanıyabildiğinizde ve onları nezaketle kabul edebildiğinizde, ihtiyaçlarınızı iletişim kurduğunuz kişiye iletmeye çalışın. Örneğin, "Kendimi hayal kırıklığına uğramış hissediyorum ve seninle bunu konuşmaya ihtiyacım var" ⁠gibi.

⁠Bu uygulama sayesinde, duygularınız üzerinde farkındalığınız artacak. Sevdiklerinizle daha etkin bir iletişim içerisinde olabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)