Duyguların temel amacı nasıl yaşadığımızı, kendimizi hayat ile nasıl ilişkilendirdiğimizi ve başkaları ile nasıl ilişki kurduğumuzu belirlemektir. Aldığımız kararlar, girdiğimiz eylemler, oluşturduğumuz algılar sürekli duygular tarafından belirlenir. Terapi seanslarının amaçlarından bir taneside kişinin duyguları belirlemek ve o içerikte neye hizmet ettiklerini anlamaktır. Anlam olarak bakıldığında duygular ne iyi nede kötüdürler. Sadece birçok uyaran tarafından tetiklenen tepkilerdir. Sadece kişiyi hayata bağlama amacı için vardılar. İyi olup olmamamızı belirlerleyen duygulardan yaptığımız çıkarım ve onları eyleme dökme şeklimizdir.
Mutluluk-Üzüntü, Güven-Tiksinme, Korku-Kızgınlık, Süpriz-Beklenti gibi temel olan ve bunların etkileşimiyle oluşan gurur, utanç, mahçubiyet, heyecan gibi daha karışık ve farklı derinliklerde duygular vardır. Örneğin haz ve güven duyguları aşk duygusunu oluşturur. Kızgınlığın öfke ve gıcık olma gibi farklı derinlikleri vardır.
Olumsuz duygulardan kaçmak imkansızdır. Lakin koruyucu özellikleri vardır. Örneğin bir ilişkiye duyulan öfke duygusu kişiyi değerlendirme yapmasi ve bir yol haritası belirlemesi için motive eder. Şuan olan ve olması muhtemel bir durumdan duyulan korku kişiyi önlem almaya değişimler yapmaya iter. Herkes zaman zaman olumsuz duygular yaşar. Başa çıkılmaları zor olsada bu mümkündür ve üzerine düşerek başarılabilir. Bir tetikleyici ile karşılaştığımızda duygu ve hisler ile acil tepkiler vermek çok rahatlatıcı olsada kalıcı vadede durumu çözmez ve yol boyunca baş edilmesi gereken başka problemler yaratabilir. Öncelikle olumsuz duyguyu tanımlamak gerekir ve bu pratik ister. Duyguya ve vücut tepkilerine odaklanmak gerekir. Örneğin öfke gibi olumsuz bir duygu yaşadığınızda “Oğlum ödevini yapmadığı zaman çok kızıyorum.”,“Eşim ne zaman söylediklerime tepkisiz davransa çok kızıyorum.”,“Patronum ne zaman fazla iş verse tiksiniyorum.” gibi iç konuşmalar daha fazla olumsuz düşünce yaratmanızı engeller, bedensel tepkilerinizi yavaşlatır ve duygunuzu tanımanızı sağlar.