Duyu Bütünleme Terapisi

Yazar Alev Akıncı Yıldız • 23 Ocak 2023 • Yorumlar:

.Duyu Bütünleme Terapisi Nedir?

Duyu bütünleme terapisi kişinin vücudundaki duyu alanlarını doğru ve bütüncül bir şekilde çalıştırılmasını amaçlar. Başta otizm olmak üzere birçok farklı rahatsızlık için uygulanan duyu bütünleme terapisi nörofizyolojik bir süreçtir.

Nörofizyolojik bir süreç olduğu için duyu bütünleme terapisinde sinirlerin uyarılması temel amaçtır. Ancak fiziksel sürecin yanında sosyal ve bilişsel alanların çalışması da duyu bütünleme terapisinin özünü oluşturur.

Duyu Bütünleme Terapisi Kimlere Uygulanmaktadır?

Duyu bütünleme terapisinin etki alanı oldukça geniştir. Etki alanı oldukça geniş olduğu için pek çok farklı birey bu terapiyi alabiliyor. Duyu bütünleme terapisinin belli bir yaş aralığı yoktur. Gerek çocuk yaşlardaki bireylere gerekse yetişkinlere duyu bütünleme terapisi gerçekleştirilebilir.

Duyu bütünleme terapisi dikkat eksikliği, otizm, hiperaktivite, serebral palsi tanısı koyulmuş çocuklarda uygulanabiliyor. Bunun yanında öğrenme bozukluğu, dil ve konuşma bozukluğu, uyku sorunu olan bireylerde de duyu bütünleme terapisi uygulanabilmektedir. Terapi birçok farklı kişiye uygulanabilse de uygulama şekli bireyden bireye değişiklik gösteriyor.

Gelişimsel bozukluğa sahip çocuklar, yeme problemi olan bireyler ve duyusal bütünleme bozukluğu olan kişiler de duyu bütünleme terapisine dahil olabiliyor.

Duyu Bütünleme Terapisi Kimler Tarafından Uygulanmaktadır?

Duyu bütünleme terapisi baştan sona uzmanlıkla yürütülmesi gereken bir süreçtir. Bundan dolayı bu terapiler ergoterapistler tarafından verilir. Alanında uzman ergoterapistler 4 yıllık ergoterapi bölümünü bitirip bu alanda bilgi sahibi olduktan sonra duyu bütünleme terapisi verebiliyor.
Duyu bütünleme terapisi yalnızca ergoterapistler tarafından verilmez. Fizyoterapist ya da dil konuşma bozukluğu terapistleri de gerekli eğitimi aldıktan sonra duyu bütünleme terapisi verebiliyor.

Duyu bütünleme terapisi için bu alanda verilen eğitimin başarıyla tamamlanması büyük önem arz ediyor. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden başarıyla mezun olamayan bireyler kaliteli bir terapi süreci sunamaz.

Duyu Bütünleme Terapisi Ne İşe Yarar?

Konuşma, işitme, görme ve dokunma gibi süreçlerin aynı anda yönetilmesi günlük hayatın idame ettirilmesinde oldukça önemlidir. Ancak her çocuk bu süreçleri başarılı bir şekilde yönetemez. Belirtilen süreçlerin bir bütün olarak yönetilemediği durumlarda çocuklar farklı ve aşırı tepkiler verebiliyor. Oluşan bu tepkilerden dolayı duyusal sorunlar meydana gelebiliyor.

Duyu bütünleme terapisi sayesinde tüm duyular ortak ve bütüncül bir şekilde çalıştırılabiliyor. Tüm duyular ortak ve bütüncül bir şekilde çalıştırılabildiği için kişinin özgüveni yerine gelecektir. Bireyin özgüveninin yerine gelmesi ile beraber psikolojik sorunlar kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır.
Duyu bütünleme terapisi ile beraber çocuk yaştaki bireyler okul yaşamına daha kolay adapte olabilecektir.

Duyu Bütünleme Terapisi Kaç Seanstan Oluşur?

Duyu bütünleme terapisi ile ilgili farklı sorular soruluyor. Sorulan sorulardan bir tanesi de duyu bütünleme terapisinin kaç seanstan oluştuğudur. Ancak bu terapinin süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çünkü her bireyin terapiden beklediği şey aynı değildir. Bu da terapi süresini etkiler.
Duyu bütünleme terapisinin süresini belirlemek için tanılama süreci şarttır. Tanılama sürecinde duyu bütünleme terapisinin seans sayısı netleştirilebiliyor. Genel olarak ele alındığında ise duyu bütünleme terapisi 3 haftadan az 3 yıldan çok olmuyor. Fakat değişen duruma bağlı olarak duyu bütünleme terapisinin süresi artabiliyor.

Duyu bütünleme terapisi genelde haftada bir defa gerçekleştirilir. Ancak sürece bağlı olarak haftada 2-3 defa da terapi gerçekleştirilebiliyor.

Duyu Bütünleme Terapisinde Neler Vardır?

Duyu bütünleme terapisi özel eğitimle beraber yürütülen bir süreçtir. Özel eğitimle beraber yürütüldüğü için bu terapide birçok farklı aletten yararlanılır. Tırmanma merdivenleri, kutu oyunları, trambolin gibi araçlar duyu bütünleme terapisinin nitelikli hale gelmesini etkiler.

Duyu bütünleme terapisinde asıl amaç duyuların koordineli çalışmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda merkezi sinir sistemini direkt olarak çalıştıracak ekipmanlardan yararlanılır. Ancak terapinin tek araçları bunlar değildir. Konuşma güçlüklerini ortadan kaldırmak için farklı türden oyunlara duyu bütünleme terapisinde yer veriliyor.

Duyu bütünleme terapisine aileler de dahil ediliyor. Aileleriyle beraber hareket eden çocuklar kendisine daha fazla güveneceği için duyu bütünleme terapisinden alınacak verim gözle görülür biçimde artıyor.

Duyu Bütünleme Terapisi Değerlendirme Süreci

Duyu bütünleme terapisinin değerlendirme süreci terapinin başarılı olup olmadığını gözler önüne sermek için oldukça önemlidir. Değerlendirme süreci uzman tarafından yapılan testlere göre belirlenir. Bu testlerin neticesinde uzman bir kanıya varır. Eğer terapi süreci başarılıysa terapiye devam edilir ancak terapi sürecinden istenen başarı elde edilememişte alternatif tedavi yöntemleri araştırılır.

Duyu bütünleme terapisini değerlendirebilmek için farklı değişkenler göz önünde bulundurulur. Çocuğun hangi oyuncaklarla daha fazla oynadığı ya da terapi sürecinde nasıl hareket ettiği göz önünde bulundurulmadan değerlendirme süreci tamamlanamaz.

Duyu bütünleme terapisinin değerlendirme sonuçları gerekirse çocuğun önünde paylaşılmamalıdır. Bu değerlendirme sonuçlarından çocuk olumsuz etkilenebilir. Bundan dolayı değerlendirme sonuçlarının direkt olarak aileyle paylaşılması önemlidir.

Duyu Bütünleme Terapisi Hangi Sorunlara Son Verir?

Duyu bütünleme terapisi bebeklik döneminde, çocukluk döneminde ya da yetişkinlik döneminde verilebiliyor. Birçok farklı dönemde verildiği için bu alanda birçok farklı soruna çözüm bulunur. Duyu bütünleme terapisi ile problem olmaktan çıkan durumlar şunlardır:

  • Uykuya geçişte zorluk yaşama
  • Banyo yaparken ağlama
  • Günlük hayattaki normal seslere anormal tepki gösterme
  • Bez ya da giysi değiştirme sürecinde rahatsız olma

Duyu bütünleme terapisi iki elini aktif olarak kullanamayan bireylerde de etkili sonuçlar sunmaktadır. Bunun yanında bebeklik döneminde ek gıdaya geçmekte zorlanan bebekler de duyu bütünleme terapisine alınarak ek gıdaya geçiş süreçleri daha kolay hale getirilir.

Duyu Bütünleme Terapisi İşe Yarar Mı?

Duyu bütünleme terapisi hem geçmiş yıllarda uygulanan hem de günümüzde uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Duyu bütünleme terapisi uzun bir süreçtir. Uzun bir süreç olduğu için bu tedavi yönteminden hemen etkili sonuçlar beklemek mümkün değildir. Sosyal, fiziksel ve etkili sonuçlar veren duyu bütünleme terapisinin işe yaraması için uzman ve ailenin beraber çalışması önemlidir.

Duyu Bütünleme Terapisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Duyu bütünleme sorunları pek çok sebebe bağlı olarak oluşabiliyor. Birçok farklı sebebe bağlı olsa da bu rahatsızlığın net sebebi kesin olarak belirlenemiyor. Ancak sebep ne olursa olsun çocuğun ya da yetişkinin günlük yaşamda daha mutlu olabilmesi için duyu bütünleme terapisine katılması şarttır.

Çocuğun kendine has özelliklerini yansıtması için de duyu bütünleme terapisine ihtiyaç duyulur.

Duyu Bütünleme Terapisinin Tarihsel Gelişimi

Duyu bütünleme terapisinin geçmişi oldukça eskiye dayanır. Duyu bütünleme terapisi 1970’li yıllarda ortaya çıkmıştır. ABD’li psikoloji ve sinir bilimci Dr. Jean Ayres tarafından geliştirilen duyu bütünleme terapisi kısa sürede dünya çapında üne kavuşmuştur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alev Akıncı Yıldız Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları) Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)