Düzenli Spor Yapmak Neden Bu Kadar Zor?

Yazar Elif Zahide GökPsikolog • 27 Haziran 2021 • Yorumlar:

Spor hem bedensel hem zihinsel hem de psikolojik olarak insana iyi gelir, sporla dopamin yani mutluluk hormonu salgılarız bunu hepimiz biliriz. Bir hevesle spora başlar ama devam etmekte zorlanırız. Eğer herhangi bir sağlık sorunumuzdan dolayı spor yapmak zorunda değilsek, sadece form tutmak veya formda kalmak istiyorsak öncelikle bilmeliyiz ki, bizler profesyonel sporcular değiliz. Profesyonel bir sporcunun disiplininde spor yapmamız mümkün değildir. Hepimizin çocuk, eş, iş ve ev gibi pek çok sorumlulukları olduğu için ve kültürel olarak spora uzak bir toplum olduğumuz için düzenli spor yapamıyoruz.

Danışanlarıma terapi süreçlerinde, aynı zamanda spor yapmalarını tavsiye eden bir psikolog olarak verdiğim ilk tavsiye; kendilerine bu konuda haksızlık etmemeleridir.

Ama hayatımıza sporu dahil etmek için ikinci tavsiyem; neye ihtiyacınız olduğuna bir uzmanla karar vermenizdir. Eğer size yapmakta zorlanacağınız bir program verilmişse bunu, kendinize en uygun şekilde değiştirmelerini isteyin. Programın ideal olması değil, size uygun olması ve yapmaktan bunalmayacağınız versiyonda hazırlanmış olması önemlidir. Sizi çok zorlamayacak bir programla başlangıç yaparak, gerçekçi hedeflerinize ulaşırsınız ve motivasyonunuz yükselir. Böylece sporla zevk almaya başlar ve hayatınız bir parçası yaparsınız.

Üçüncü tavsiyem ise; Açık havada spor yapmayacaklarsa, evlerine yakın bir salon bulmalarıdır. Sabah ve öğle saatlerinde spora gidebiliyorsanız bu saatler hem salonların genelde boş olması, hem de gün içinde enerjiniz düşmeden, egzersiz yaparak güne zinde başlamanız sizi mutlu edecektir. Salonun yakın olması sizi zahmete sokmaz ve spora gitmek gözünüzde büyümez. Terapilerimde spor danışmanlığı da vererek, psikolojik iyi halin daha çabuk oluşmasını ve bunun kalıcı olmasını sağlamış oluyorum. Sporu bizi strese sokan, başarısız hissettiren bir faktör olarak görmek yerine, olması gerektiği gibi zihinsel, bedensel ve psikolojik sağlığımıza desteğinin yanında, hayatımıza kalite katan bir faktör olarak değerlendirmeliyiz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)