Düzenli Yürüyüş Kemik Erimesini Engelliyor

Sağlıklı yaşam için düzenli egzersizin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Düzenli yapılan egzersizler sağlıklı vücut yapısının oluşturulması, kas ve kemik kitlesinin korunması açısından önemlidir. Düzenli yapılan egzersizler sayesinde kaslarda zayıflamanın ve kemik erimesinin önüne geçilebilmektedir.

Düzenli egzersizin kalp, akciğer, kolesterol, diyabet hastalarında hastalığın düzelmesi veya kontrol altında tutulabilmesini sağladığını gösteren birçok çalışma mevcut. Özellikle kadınlarda 30-35 yaş, erkeklerde 50-55 yaştan itibaren yıllık %1 oranında kemik yoğunluğunda azalma meydana gelmektedir. Bu kayıp kadınlarda menopoz sonrası dönemde ilk 3 yıllık dönemde %30’lara kadar çıkabilmektedir.

  • Kemikler İçin D Vitamini ve Kalsiyum Tek Başına Yeterli Değil

D vitamini ve kalsiyum desteğinin sağlanması ve güneş ışınlarına yeterince maruziyet kemiklerin korunmasına ne yazık ki yeterli olmamaktadır. Düzenli egzersiz ve yürüyüşün kemik kaybının önlenmesinde önemi oldukça fazladır. Temel prensip olarak "kullanırsan kazanırsın, kullanmazsan kaybedersin" denilebilir. Yine benzer şekilde 30 yaşından itibaren her 10 yılda kas kuvvetinde %10-15’lik kayıp oluşur ve 50 yaşından itibaren bu durum daha da hızlanır. Sinir sisteminde de benzer şekilde kayıplar ve sinirsel iletimde yavaşlamalar da meydana gelmektedir.

  • Kas Gücü ve Dayanıklılığı İçin Düzenli Egzersiz Şart

Yaşlı insanlarda sinir sistemi ve kaslarda meydana gelen bu değişiklikler sonucunda hareketler yavaşlamakta ve düşme benzeri durumlara karşı oluşacak refleks koruyucu hareketler geç oluşmaktadır. Bu iki duruma ek olarak kemik erimesi durumu da mevcut olursa özellikle kalça, el bileği, omuz ve omurgada kırıklar oluşabilmektedir.

Düzenli egzersizler ve yürüme ile eklem esnekliğinin, kas gücü ve dayanıklılığının, kemik mineralleşmesinin arttırılması sağlanabilir, denge ve duruşu düzeltebilir.

Egzersizlere öncelikle ısınma ve germe egzersizleri ile başlanmalı, eklemlerin esnekliği ve kasların gerilme gevşemesi sağlanmalıdır. Daha sonra kuvvetlendirme egzersizlerine geçilmelidir. Ayrıca aerobik, denge ve plates egzersizleri yapılabilir. Denge egzersizlerinin düşmenin engellenmesi açısından ciddi faydaları mevcuttur. Aerobik egzersizler dengenin sağlanmasını ve kas iskelet sistemi koordinasyonunu artırır. Plates egzersizleri kasların kuvvetlenmesi ve denge egzersizlerini içermektedir. Bu tür egzersizler haftada en az 3 gün ve birer saat yapıldığı zaman düzenli egzersiz olarak kabul edilebilir ve bahsettiğimiz faydaları görülebilir. Yürüme ise kondisyonun arttırılmasında en kolay yoldur. Yine diğer egzersizlerde olduğu gibi haftada en az 3 gün yapılmalıdır. Süre olarak 20-40 dakika olarak yapılması en uygunudur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Harun Kütahya Ortopedi Ve Travmatoloji Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)