Ek Gıdaya Geçiş

6. Ay dolana kadar bekleyin ve ilk 6 ay sadece anne sütü verin

Ek gıdaya geçmek demek onu bir anda öğün olarak vermek demek değildir. Öncelikle besinler haşlanarak çocuğunuzun kavrayabileceği kalınlıkta ve damağı ile ezebileceği kıvamde önüne koyulmalı. Çocuğun besin ile oynamasına, onu tanımasına, dokunmasına, tatmasına, yenilebilir olduğunun farkına varmasınaizin verilmeli sonra gerekirse kaşık kaşık küçük tadımlar yapılmalıdır.

Çocuğunuz alerjik bünyeli olsun veya olmasın mümkün olduğunca 3 gün kuralına uyarak, yani 3 gün aynı yiyeceği herahangi bir şeye karıştırmadan öğünlerde tek başına vererek ek gıdaya geçmeniz olası bir besin allerjisi ve besin grubu reddini daha kolay farketmenizi ve ek gıdaya geçişteki problemlerinizin daha hızlı çözümlenmesini sağlayacaktır.

Bebeğiniz ilk başta bazı besinleri ağzından çıkaracak, yemek istemeyecektir. Bu tamamen normal bir durum. Bir veya birkaç hafta aralarla bu tarz besinler yeniden denenmelidir.

6. Ay dolunca önce emzirme aralarında kök sebzeleri (Patates, havuç kabak gibi) haşlayıp çatalla ezin. Birer ikişer kaşık tattırın.

Sebzeden sonra yoğurt ve taze peynir tadımına geçin. 

Sonra lifli ve posalı meyvelere (elma, armut, muz, yaz ise şeftali gibi) geçin. Cam rende ile rendeleyip yine 3 gün kuralına göre tattırın. 

Sonrasında kuzu eti, dana eti, tavuk gibi protein gruplarını haşlayıp ezerek, küçük yüzey balıklarını ise fırında buğulama yaparak deneyin. 

Yumurta için acele etmeyin bu tadımları yaptıktan sonra önce sarısını çeyrek, yarım, tam. Sonra beyazını çeyrek yarım tam, sonra sarısı ve beyazı bütün olacak şekilde verin. 

Kuru bakliyat ve Glutenli Buğday ürünlerinin sindirimi zor olduğu için 8. ayı bekleyin.

O zamana kadar yemeklerde un yerine irmik tercih edebilirsiniz.

Ek gıdaya geçişte yemeklerde tadımlar sırasında tuz kullanmayın sadece zeytin yağı yeterli. Öğüne geçip de emme azalmaya başlayınca az miktar tuz ilave edebilirsiniz. 

Göreceksiniz bu uygulamaları yaparken kendiliğinden 7-8. Aya gelmiş olacaksınız ve zaten tatlarına alıştıkça çocuğunuz kendisi yeme miktarını otomatik olarak artıracak. 

1 yaşına kadar da acı-ekşi-baharat, inek sütü, bal, bakla, sakatat vb. vermeyin. 

Asla besinleri blenderdan geçirmeyin çocuğunuzun çiğneme yetisini zayıflatacak, çiğneme kaslarının gelişimini yavaşlatacak, ek gıdaya geçişinizi zorlaştıracak ve beslenmenizin sağlıksız olmasına yol açacaktır.

Yine 3 yaşına kadar kesinlikle taneli kuru yemişleri vermeyiniz. Verecekseniz iyice ezerek diğer yumuşak besinlere (muhallebi, keki çorba, meyve püresi vb.) karıştırarak veriniz. Bu tür küçük taneli besinler solunum ve yutma refleksinin tam gelişmediği 3 yaş altı çocuklarda ciddi aspirasyon riski okluşturmaktadır ve boğularak ölüm riski teşkil etmektedirler. Unutmayın çocuğunuzun yutma refleksi sizin kadar gelişmemiştir ve aniden gelişen bir nefes alma hareketi o taneli yiyeceğin akciğerine kaçmasına neden olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Han Türker Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Murat Han Türker

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al