Eksimer Lazer

Yazar H. Zeki BüyükyıldızGöz Doktoru • 10 Kasım 2020 • Yorumlar:

Excimer Lazer Kimlere Uygulanır?

18 yaşın üstündeki miyop, astigmat ve hipermetroplara uygulanmaktadır.

∙ Eğer göz numarası ilerlemeye devam ediyorsa beklemek gerekir. ∙ Ancak son bir içinde 0.50 kadar artış varsa beklemeye gerek olmaksızın excimer lazer uygulanabilir.

Kimler Excimer Lazer ister?

Halk arasında göz çizme olarak da bilinen Excimer lazeri miyopu, astigmatı veya hipermetropu olanlardan aşağıdaki kişileristemektedirler: 

Gözlük ya da kontakt lens takmak istemeyenler

Gözlük takmaya burun yapısı uygun olmayan veya çeşitli nedenlerle gözlük takamayanlar, 

Kontakt Lens takıp çıkarmakta zorlananlar, 

Sportif, ya da 

Mesleki amaçlarla gözlük ya da lens takması uygun olmayanlar buyöntemden faydalanabilmektedirler. 

 

Eksimer Lazer Kimlere Uygulanmaz? 

Kuru göz sendromu veya 

Keratokonus, 

Keratoglobus gibi gözün kornea tabakasında deformasyon incelmeyle seyreden bazı göz hastalıklarında eksimer lazer yapılmaz. 

Glokom, 

Üveit, 

Gözde Herpes (uçuk) keratiti geçirmiş olanlarda ve Korneadabelirgin yüzey bozukluğu olanlarda

∙ Orta yaşın üstündeki hastalarda Katarakt veya başlangıcı varsa eksimer lazer yapılmaz. 

Retinada yırtık veya delik varsa lazer tedavisi ile çevrelendikten 20-30 gün sonra yapılabilir. 

Tek gözlü olanlarda ? 

Ayrıca; 

Romatizma ve 

Kolajen doku hastalıklarının aktif dönemlerinde, Ankilozan spondilit, 

o Polimiyozit, 

o Dermatomiyozit, 

o Skleroderma, 

o Sjögren sendromu 

o Sistemik lupus eritematosus 

İlerlemiş veya kontrol altına alınamamış ŞEKER hastalığında, ∙ Hamilelerde ve 

Hormon tedavisi görenlerde de lazer uygulanmamalıdır. 

Bu nedenle hasta tam bir göz kontrolünden geçirilmeli, başka bir hastalığı olup olmadığı sorulmalıdır. 

Lazer Gözün Hangi Bölgesini Etkiler?

Gözü saate, lazer uyguladığımız kornea tabakasını da saatin camına benzetirsek, lazer saatin camı gibi olan kornea tabakasında yeni bir mercek oluşturacak şekilde, ayarlanan ölçüde bir çeşit buharlaşma sağlar. Buharlaşma esnasında sıcaklık asla yoktur. Buharlaşan kornea tabakasının derinliği gözün numarasına göre değişir. Eksimer lazerinetkileme mesafesi mikronla ölçülecek kadar az olduğundan lazerı şınları gözün iç tabakalarına ulaşamaz ve diğer dokulara herhangi bir zarar veremez. 

Yöntemler 

PRK 

PTK 

LASEK 

SMILE 

NO-TOUCH PRK 

EPİ-LASİK 

LASİK 

I-LASİK (Intralase - LASİK) 

Topografi Tabanlı 

Wavefront 

PRK Yöntemi Kimlere ve Nasıl Uygulanır? 

Düşük diyoptrili göz bozukluklarında ve özellikle kornea tabakası LASIK yapmaya uygun olmayan ince kornealı gözlerde ve bazı özel durumlarda PRK uygulanır. 

Lazerin ilk uygulama yöntemi olan PRK işleminde eksimer lazer kornea tabakasının yüzeyinde yer alan epitel tabakası (soğanın zarı gibi)kazınarak doğdudan yüzeye uygulanmaktadır. İşlemden sonra göze koruyucu numarasız bir kontakt lens takarak hastayı evine göndermekteyiz. Epitel tabakasını vücut genellikle 3 gün içinde yeniden oluşturduğu için kontakt lensi 3 gün gözde bırakmakta ve sonra çıkartmaktayız. Hastalara ayrıca fazla ışık ve güneşten rahatsız olmamaları için geçici olarak koyu renkli özel yumuşak plastik bir güneş gözlüğü vermekteyiz.

No-Touch PRK yönteminde göz yüzeyine bir alet değmeden epitel tabakası da lazerle temizlenmekte ve devamında PRK yöntemi uygulanmaktadır. Ancak bu yöntemde epitel tabakasının kalınlığı herkeste aynı kabul edilmektedir. Bu da sonucu etkileyebilmektedir. 

LASİK Yöntemi Kimlere ve Nasıl Uygulanır? 

Miyop, Astigmat ve Hipermetrop hastalardan kornea tabakasının kalınlığı, ve gözünün durumu uygun olan herkese Lasik yöntemi uygulanabilir. 

LASİK yönteminde mikrokeratom veya son birkaç yıldır Intralase Lazerle korneadan ince bir tabaka bir kenarından tutacak şekilde kaldırılmakta ve lazer uygulandıktan sonra bu tabaka geri kapatılmaktadır.    

Hastalara bu yöntemlerde de fazla ışık ve güneşten rahatsız olmamaları için geçici olarak koyu renkli, özel yumuşak plastik bir güneş gözlüğü vermekteyiz. Hastaların 1-2 gece bu gözlükle uyuması önerilmektedir. 

LASİK ile i-LASİK (intralase-LASİK) Yöntemlerinin Farkı Nedir?

LASİK yöntemi keratom denilen aletle korneadan 140-160 mikron kalınlığında bir tabaka kaldırılarak uygulanmaktadır. Bu yöntemde kesilen kornea tabakasının kalınlığı her zaman istenilen kalınlıkta olmayabilmekte ve bazan da bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlar İntralase (intraleyz) denilen Lazer aletiyle çözümlenmiştir. 

İntralase-LASİK (i-LASİK) yönteminde kornea 15 saniye süren bir işlemle istenilen kalınlıkta (genellikle 100 -110 mikron), çok daha düzgün ve her tarafı aynı kalınlıkta bir tabaka kaldırmamızı sağlamaktadır. 

İyileşme Süresi 

PRK ve No-Touch PRK dediğimiz doğrudan lazer yönteminde işlemden sonra gözde 3 gün kontakt lens kalmakta ve bu süre içinde yanma, batma, ağrı ve bulanık görme olmaktadır. Hasta 3 gün sonra rahatlamakta ve görmesi gittikçe netleşmektedir. 

Lasik ve intralase-Lasik yönteminde ise kaldırılan kornea tabakası lazer işleminden sonra geri kapatılmakta ve böylece yüzey tabakası yerinde durduğundan sadece hafif yanma ve batma olabilmekte. Ertesi gün hafif kızarıklık dışında lazere ait herhangi bir iz kalmamaktadır. 

Lasik ameliyatından hemen sonra hastalar gözlüksüz olarak görmekte ve kendisi evine dönebilmektedir.  

Lasik ve özellikle i-LASİK ameliyatı geçiren hastalar ertesi günü işlerine gidebilmektedirler. 

 

Göz Numaramda Geri Dönüş Olur mu? 

Bazı hastalarda göz numarasında hafif bir geri dönüş olabilmekle birlikte, göz bozukluğunun eski numarasına geri dönmesi hemen hemen mümkün değildir. Geri dönüşün ilaçla önlenmesi ya da durdurulması imkanı vardır.  

Excimer Lazerden sonra Kontakt Lens kullanılabilir mi? 

Eksimer lazer işlemlerinden sonra da isteyen kişiler renkli ya da renksiz kontakt lens kullanılabilirler. 

Lazer Uygulanırken Gözümü Oynatırsam? 

Bu hususta endişelenmeye hiç gerek yoktur. Excimer Lazerlerde lazer atışları çok kısa sürmektedir. Yine de hastaların gözünü oynatma riskine karşı her alette gözün hareketlerini izleyen bir nevi radar sistemi vardır. Hasta gözünü oynattığı anda lazer atışı durur, hasta tekrar düzgün baktığında lazer uygulamasına devam edilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)