El Bileğinde Ganglion Kisti

Nedir?: Ganglion kisti el bileğindeki eklem kapsülü veya tendon kılıflarından kaynaklanan içi şeffaf eklem sıvısıyla dolu kapsüllü keseciklerdir. 

Nedeni: El bileğinde en sık gözlenen kitledir. Daha çok el bileği dış yüzeyinde görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de eklem veya kirişlerin zorlanması sonucu tepkisel olarak oluştuğu düşünülmektedir. 
Klinik: Bu kistler boyut olarak değişkenlik gösterir. Büyüyebildiği gibi küçülüp tamamen de ortadan kalkabilirler. Hastalarda şikayet olarak yer kapladığı için bası nedeniyle ağrı yapabilir. Bazen de çok büyük ganglion kistleri ağrılı olmayabilirler. El sırtında olanlar yuvarlak ve oval, kısmen yumuşak kıvamdadır. Parmak ucu ve avuç içindekilerse bezelye büyüklüğünde daha sert ve ağrılıdır. Bazen hastalar kisti kemik dokusu zannedebilirler.Teşhisi klinik muayene ile yapılır. Ayırıcı tanı için MR ve ultrason istenebilir. 

Tedavi: Ganglion kanser değildir, takip edilmelidir. Hareket ile ağrılıysa el bilek ateli verilerek el dinlendirilir ve ilaç kullanılır. Ağrılı ve büyük ise enjektör ile ganglion aspire edilir, yani içindeki sıvı çekilir ancak tekrarlama şansı yüksektir. Ağrının geçmemesi kitlenin hareket kısıtılılığına sebep olması veya kozmetik olarak hastayı rahatsız etmesi durumlarında cerrahi tedavi yapılır. Ganglion el bilek eklemindeyse açık veya artroskopik yöntemle alınabilir. Diğer bölgelerdeyse açık cerrahi tek yöntemdir. Ameliyat sonrası eklem sertleşmesini önlemek için erken dönemde fizik tedaviye başlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mahmut Kömürcü Ortopedi Ve Travmatoloji, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)