El ve Kol Ağrıları

Ön kol ve elde buranın duyusunu alan ve buranın kaslarına iletim sağlayan sinirlerin belli dar geçitlerde sıkışmasına biz tuzak nöropatileri demekteyiz. Burada belirli bölgelerde ağrı uyuşmalar ve bazen de kas erimeleri görülür iyi bir muayene yapılırsa teşhis edilmeleri hemen daima konulur.

Sadece tereddüt durumlarında enmg dediğimiz elektrikli muayene ve ölçüme ihtiyaç duyulur. Önköl ve elde en sık gördüğüz üç yer şöyledir.

Önkol ve elde ağrı ve uyuşmalar olarak en sık önkol ve el iç kısımlarında ağrı ve uyuşmaların olduğu gecikmiş durumlarda parmak aralarında erimeler gördüğümüz dirsek arka-iç(ulnar sinir kubital tünel sendromu) sinir sıkışmasına rastlanır ki burada genellikle sinir sıkışmış olduğu oluktan alınır öne daha rahat bir boşluğa kaydırılır.

Bir diğer ulnar sinir sıkışması ise sadece el iç bölümü uyuşmaları ağırlıklı olan bilek iç(ulnar sinir guyon tüneli) sinir sıkışması olup burada mikrodiseksiyon ile siniri sıkıştıran sertleşmiş köprü band kesilir

Aslında en sık rastladığımız durum ise başparmak ve özellikle işaret ve orta parmaklarda uyuşma ve yanmalar. Seyrek olarak ta başparmak tarafı avuç ayasında erimeyle görülen karpal tunel sendromudur.

Burada gündüz fazla iş yapınca ortaya çıkan ağrı ve uyuşmalar sonraları geceleride ortaya çıkarlar ve hastalar ellerini silkerek rahatlatmaya çalışırlar. Burada da sıkıştıran köprü band mikrodiseksiyon ile bulunur ve kesilir.

Tuzak nöropatilerde teşhis ne kadar kesinse ameliyat sonrası uyuşma ve ağrılarda geçmede o kadar hızlı olur ancak kas erimeleri çok az düzelir ve uzun süreli fizik tedavilere gerek duyulur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nikola Azar Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)