Elde Çekiç Parmak Şekil Bozukluğu

Basit çarpmalar, parmakların düz durmaları sırasında ani ve şiddetli zorlanmaları sonrasında el parmaklarının en uç eklemlerinde aşağı doğru bükük durumda kalması ve yukarı doğru düzeltilemediği durumlarda el parmaklarında çekiç parmak şekil bozukluğundan söz edilir. Parmağın en uç eklemini yukarı doğru kaldıran tendonun (ekstansör tendon) yapışma yerinden ayrılması bu duruma neden olur. Tendon bazen tek başına kemik yapışma yerinden ayrılabilir bazen de yapışma yerinden bir kemik parça ayırarak koparır. Uç eklemi aşağı büken (fleksör tendon) gücü dengelenmediği için parmak aşağı doğru bükük kalır. Tendonun yapışma yerinde şişlik ve ciddi hassasiyet olur. Parmağın uç eklemi istense de yukarı kaldırılamaz ve tam düz tutulamaz. Bu hareketin yapılması denendiğinde şiddetli ağrı oluşur.

Çekiç parmak tanısı için sıklıkla klinik muayene yeterlidir. Bununla beraber tendonun ayrılma sonrası ne kadar geri kaçtığının belirlenmesi, kemik parça olup olmadığının ve varsa büyüklüğünün saptanması ve eklem uyumunun değerlendirilmesi için tetkik yapılması gerekebilir. Düz grafiler, ultrasonografi ve manyetik rezonans inceleme kullanılabilecek tetkikler arasındadır.

Sadece tendon kopması olduğunda veya tendon yapışma yerinden çok büyük bir parça koparıp eklem uyumunu bozmadığında yeni meydana gelmiş yaralanmalarda basit çekiç parmak atelleri, diğer parmak atelleri veya basit alçı tespitleri ile sekiz haftalık tedavi sonrasında kontrollü hareketlere başlanabilir.

Parmağın uç bölümü üst kısmındaki şişlik genellikle daha uzun (3-4) ay kalabilir. İki haftadan uzun süre geçtikten sonra aynı tedaviler denenebilir ancak bu sefer tedavi süresi daha uzundur. 

Yeni oluşmuş zedelenmelerde teller yardımıyla eklem düzeltilebilir, kopan parça yerine yaklaştırılabilir ve iyileşme oluncaya kadar sabitleme yapılabilir. Bu tekniğin uygun olmadığı durumlarda küçük kesiler yardımıyla tendon ve varsa kemik parça orijinal yerlerine konulup duruma uygun biçimde dikiş, vida, dikiş çapası gibi yöntemlerle tutturulabilir.

Çekiç parmak uygun tedavi edilmediğinde kısa dönemde parmak uç ekleminde bükük kalmaya neden olabileceği gibi tendon dengesizliklerinin ilerlemesine bağlı olarak parmağın diğer eklemlerinde de şekil ve işlev bozukluklarına neden olabilir

Bu nedenle zorlanma veya çarpma sonrası herhangi bir parmağınızın uç eklemi aşağı doğru düşük kaldıysa, bu eklemi düzeltemiyorsanız veya düzeltmeye çalışırken şiddetli ağrı oluşuyorsa ortopedi ve travmatoloji uzman hekimi tarafından muayene edilmeniz kalıcı işlev kayıplarının veya geç tanı nedeniyle karmaşık tedavi işlemlerinin önüne geçilmesi açısından çok önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bülent Dağlar Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)