• Ana Sayfa

EMDR: Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme

Psk. Ebru Yavuz Psikoloji
Psk. Ebru Yavuz
Psikoloji

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Türkçeye “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olarak çevrilen, özellikle travma ve stresle bağlantılı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. Dr. Francine Shapiro tarafından 1987 yılında geliştirilmiş olan bu yöntem, özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve diğer duygusal sıkıntılarla başa çıkmada son derece etkili bir terapi tekniği olarak dünya çapında kabul görmüştür.

EMDR, beynin doğal iyileşme süreçlerine müdahale ederek, olumsuz ve travmatik anıların yeniden işlenmesini sağlayan bir yaklaşımdır. Terapinin temel prensibi, beyindeki travmatik anıların sağlıklı bir şekilde işlenmesini sağlamak ve bu anıların kişiler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaktır.

EMDR Terapisinin Temel Prensipleri ve İşleyişi

EMDR’ın en önemli özelliği, travmatik anıların yeniden işlenmesini sağlamak için çift yönlü uyarı tekniklerini (genellikle göz hareketleri) kullanmasıdır. Göz hareketlerinin yanı sıra, sesli uyarılar, dokunma veya parmak hareketleri gibi farklı uyarılar da kullanılabilir. Terapistin, danışanın bu uyarılara nasıl tepki verdiğini gözlemlemesi, beynin travmatik anıyı nasıl işlediğini anlamak açısından büyük önem taşır.

EMDR terapisi, 8 aşamadan oluşan bir süreçten oluşur. Her aşama, danışanın travmatik anıları güvenli bir şekilde işlemesine ve duygusal yüklerini hafifletmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. İşte EMDR’ın detaylı işleyişi:

EMDR Kimler İçin Uygundur?

EMDR terapisi, özellikle şu durumlarla mücadele eden bireyler için uygundur:

• Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)

• Depresyon, kaygı bozuklukları, panik atak

• Cinsel ve fiziksel istismar geçmişi olanlar

• Bağımlılık tedavisi

• İleri düzeyde fobiler

• İlişki sorunları

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.