EMDR Nedir?

Yazar Ayşe Özalp Pekmez • 23 Mayıs 2023 • Yorumlar:

Türkçe açılımı göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olan EMDR terapisi, bireylerin yaşadıkları ve etkisinden kurtulamadıkları rahatsız edici olay, anı ve huzursuzlukları anlamlandırarak etkisinden çıkmalarını ve rahatlamalarını sağlayan bir psikoterapi yaklaşımıdır.

EMDR NASIL ETKİ EDER?

EMDR terapisine göre, her bireyin doğuştan sahip olduğu bilgi işleme sistemi normal çalıştığında yeni deneyimleri sindiriyor, işe yarayanları alıyor, kullanıyor ve ilişkili anı ağlarına bağlayarak bütünleştiriyor. Böylece edindiğimiz bilgiler gelecekte tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirmek üzere depolanıyor.

Travmatik veya çok fazla rahatsız eden olaylar yaşandığında bu sistem bozulabilir ve aynı bedenimizdeki yaraların bazen tıbbi bir müdahale olmadan iyileşemediği gibi olumsuz yaşantıların sinir sistemimizde oluşturduğu yaralar da bazen kendiliğinden iyileşemez, bütüncül anı ağlarına karışamaz, bir kapsül gibi sindirilmeden kalır. 

Şimdiki zamandaki düşüncelerimizi, duygularımızı, davranışlarımızı, bedenimizi etkiler.

Geçmişte yaşanan, sağlıklı işlenemeyince aynı bir türlü iyileşmeyen yara gibi yeniden kanar, rahatsız eder, acır…

EMDR Terapisi, bu gibi olumsuz anıların, düşüncelerden, duygulardan, duyumlardan gelen tüm parçalarını terapistin güvenli alanında yeniden getirebilir, yeniden üstünden geçebilir, bütünleştirebilir ve bu kez sağlıklı bir şekilde yarayı sarabilir. Beynin zamanında yapamadığını terapi sırasında yapmasını sağlayabilir.

Bunu da aynı beynin yaşantılardan gelen bilgiyi REM uykusu ( Hızlı göz hareketli uyku) sırasında işlemesine benzer bir süreci uyanıklık halinde  çift yönlü göz hareketleriyle yaparak sağlayabilir. Hızlı göz hareketleri beynin sağ ve sol lobunu uyararak etkileşime sokar ve rahatsız edici anıların duyarsızlaşmasını sağlayabilir. Yani sinir sisteminin kendi iyileşme potansiyelini çalıştırabilir. 

Travmatik anılar duyarsızlaştırılır, işlemlenir ve olumsuz etkileri kaybederken bir taraftan da tüm kaynaklarla çalışılır; iyi anılar, güvenli bağlar , güçlü özellikler öne çıkarılır. Böylece zihin, beden, duygular rahatlar, berraklaşır.

Yani EMDR, köklü bir değişim sağlayan, analitik, hümanistik ve bütüncül bir terapidir.

EMDR HANGİ SORUNLARI TEDAVİ EDEBİLİR?

EMDR’ye göre psikolojik ve/veya psikosomatik rahatsızlıkların birçoğu anılara bağlıdır.

EMDR, çocuk, ergen, yetişkin tüm yaş gruplarında uygulanabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşe Özalp Pekmez Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)