Emzirme

Yazar Züleyha Soytürk AşıkDermatolog • 10 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Yenidoğan beslenmesinin en sağlıklı ve doğal yolu Emzirme olayıdır. Ancak çeşitli koşullara bağlı olarak farklı besleme yöntemlere uygulanmak durumunda kalınabilir.

Dünya çapındaki önemli araştırmalar ışığında doğumdan itibaren ilk 6 ay emzirme devam etmeli, 6 ay ile 1 yıl arası emzirme gıda takviyesi ile birlikte devam etmelidir. Bebeğiniz ve siz istediğiniz sürece emzirme eylemine devam edilebilir.

Bebek beslenmesinde besin içeriği açısından mucize bir yöntemdir ve bebeğinizin bağışıklık sistemini geliştiren bir beslenme tarzıdır.

Bebeğinizi emzirirken aklınıza ek gıda takviyesi yapmalı mıyım sorusu gelirse, cevabı doktorunuza D vitamini takviyesi yapmalı mıyım diye danışmalısınız. İlgili hekim kontrolünü sağlayarak size en doğru cevabı verecektir.

Annenin bol sıvı tüketip, yeterince dinlenmesi ve kendine iyi bakması emzirmeyi desteklemek bakımından oldukça önemlidir. Emzirme eylemi hakkında bilinçli olmak ve ona göre yaşamak kendinize olan güveninizi artırarak size ve bebeğinize yardımcı olacaktır. Bilinçli kişilere danışmak ve destek almaktan çekinmeyin hekiminiz, hastanelerin laktasyon ve pediatri servisleri sizlere yardımcı olabilecek doğru yerlerdir.

Bebeğinizi emzirirken sıkıntı yaşıyorsanız çeşitli yöntemlerle sütünüzü sağarak bebeğinize verebilirsiniz. Anne sütünü sağlanamadığı durumlarda uygun bebek maması ile takviye edebilirsiniz.

Bebek mamalarının emzirmede bebekler için risk oluşturduğu düşünülebilir. Mamalar anne sütünün bebeğe sağladığı bağışıklık katkısını sağlayamaz. Uygun bebek maması tercihi ile bebeğe mama verilebilir. Mama sindirimi anne sütüne oranla daha rahat sindirilebilir. Ancak bebeğe özel içerikli mamalar tercih edilmelidir. Unutulmamalıdır ki anne sütü her durumda olsun birinci tercihiniz olmalıdır.

İlk altı ay içerisinde bebeğe gıda takviyesi yaparsanız anne sütünün azalmasına da neden olabilir.

Bazı anneler emzirmeyi tercih etmeyeyim ya da zorunda kalmaktadırlar ve bu durum anneler ve bebek üzerinde çeşitli psikolojik etkilerde yaratacaktır. Emzirme sadece fiziksel beslenme olarak düşünülmemeli aynı zamanda ruhları besleyen, anne ve bebeği tensel temas sayesinde birbirine bağlayan ve mucize bir etkidir. Emzirmenin sağlanamadığı durumlar bu etkiyi farklı şekilde yakalamak için mücadele etmenizi gerektirecektir.

Bebeğin doğumundan itibaren ilk birkaç hafta yaklaşık 2 saate bir emzirme denenmelidir. Bu süreç bebekteki huzursuzluk, dudak hareketleri gibi erken açlık durumları takip edilerek de ayarlanabilir. İlk emzirmede bebeğiniz göğüste 15-20 dakika emmeyi denemeli ve bu süreç bebeği huzursuz etmeden yumuşakça uygulanmalıdır.

Bebeğinizi doğumun ilk 6 ay içerisinde sizinle aynı ortamda uyursa beslenme ve diğer riskleri ortadan kaldırma açısından önemlidir. Bebeğiniz ayrı bir korunaklı yatağı olmalıdır. Yetişkin yatakları bebekler için güvenli değildir. Aynı zamanda uyurken ağzı ve burnu kapanmayacak şekilde yatırılmalıdır.

Bebeği emzirdikten sonra meme uçlarınızı uygun şekilde kurulayın, meme ucunun sağlıklı kalması için temiz ve kuru kalmasını sağlayın. Banyo sırasında kimyasal içerikli sabun ve şampuanları mümkün oldukça meme ucunuzdan uzak tutun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)