Keloid Tedavisi

Yazar Züleyha Soytürk AşıkDermatolog • 10 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Keloid kabarık şeklideki yara izidir. Diğer nedenlerle olan yara izlerine oranla daha büyük ölçülere ulaşır. Yara izi olması herkeste keloid olacağı anlamına gelmez. Ancak cildiniz hassas ve keloid oluşumuna müsait ise küçük durumlarda bile rastlanabilir. Kulak deldirme, dövme yaptırma gibi eylemlerden sonra keloid gibi durumlarla karşılaşma ihtimali söz konusudur. Keloid rengi bazen açık renklide olabilir. Bazen basit düzeyde keloidler oluşabilir. Keloid belirginleşmesi zaman alabilir bazen yara oluşumundan uzun süre sonra oluşabilir. Keloid aylar veya yaralar içinde büyüyebilirler.

Keloidler kansere dönüşmez.

Keloidler vücutta çıktığı nokta göre şekil ve büyüklük açısından değişim gösterir.

Büyüyen yaralar ağrı ve veya kaşıntıya neden olabilir. Eklemlerde büyürse hareket kısıtına neden olabilir. Eklemlerde sıkıntıya neden olan keloidler tedavi edildiğinde hareket kabiliyetinin bir kısmı yeniden kazanılabilir.

Tedavi kaşıntı ve ağrıları azaltmaya yardımcı olacaktır. Tedavisi yapılan keloidlerden sonra tekrar veya yeni keloid oluşumunu önlemek amacıyla da önlem amaçlı uygulamalar yapılabilir. Bütün kelodiler aynı tedavi yöntemi ile tedavi edilemezler. Lezyonun yeri, büyüklüğü ve derinliği, hastanın yaşı, tedavi uygulanmışsa geçmişteki cevap nasıl olmuştur gibi sorular kullanılan tedavinin türünü belirler. Hipertrofik yara izi ve keloidlerin terapötik tedavisi, tıkayıcı pansuman uygulamaları, kompresyon tedavisi, intralesyonel kortikosteroid enjeksiyon, kriyo cerrahi, eksizyon, radyasyon tedavileri, lazer tedavisi gibi tedaviler uygulanabilir. Diğer bazı yöntemler ise vasküler endotel büyüme faktörü inhibitörleri, fototerapi, dönüştürücü büyüme faktörü, tümör nekroz faktörü, epidermal büyüme faktörleridir.

Tedavi bir dermatoloji hekimi tarafından yapılmalıdır. Hekim yapacağı tedavide kişiye özel durumları belirledikten sonra tedavi yöntemini de belirleyecektir. Keloid tedavisi çok kolay olmayacağı için keloidlere önlem alınması daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)