Endişeliyim! Çünkü tiroit bezim alınacak, tek taraflı mı iki taraflı mı, bilmiyorum.

Yazar Kayıhan ÇağlarGenel Cerrah • 6 Şubat 2018 • Yorumlar:

Bazı tiroit hastalıklarında, aslında tiroit bezinin tek taraflı çıkarılması işlemi yeterli olacaktır. Tek taraflı tiroidektomi ameliyatının sakınca ve avantajları doktoru tarafından hastaya anlatılmalıdır. Çalışan bir organın tamamını gereksiz yere çıkartmak doğru değildir. Tek taraflı ameliyatın yeterli oalacağı hastalar, hem tiroit bezinin iki taraflı çıkartılmasının komplikasyonlarını boşu boşuna üstlenmemiş olurlar, hem de ömür boyu ilaç kullanmaz veya daha küçük bir doz kullanırlar. Diğer taraf tiroit bezi ise takip edilir. Herhangi bir sorun çıktığı zaman ne yapılacağına karar verilir. Alınmamış diğer tarafta da bir sorun gelişecek mi acaba, endişesini duyacaksak, sağlam başka organlarımızı da aldırmamız gerekmez mi?

İster hasta ister cerrah cephesinden bakalım, sırf kaygılarımızı gidermek uğruna gereksiz genişlikte bir ameliyata karar verildiğinde, ameliyata dair komplikasyonların gelişme ihtimalinin de artırıldığını bilmeliyiz. Tek taraflı bir tiroit ameliyatında alınacak risk sadece ses kısıklığıdır. İki taraflı tiroit ameliyatında ise ilaveten kalsiyum eksikliğine bağlı kalsiyum ilacı kullanmaya mecbur kalınması veya hastanın kendiliğinden nefes alışverişini sağlayamaması nedeni ile hava borusuna delikli boru takılması riskleri de eklenecektir.

Bu hassasiyetten hareket ile tek taraflı tiroit hastalıklarında cerrah, lüzum gördüğü hallerde ve daha ameliyat esnasında çıkarttığı tek taraflı tiroit bezini frozen (donuk) kesit incelemesi amaçlı patoloji laboratuvarına gönderebilir. Çünkü incelemeye gönderilen tarafta kanser varlığının tespiti durumunda ameliyatın stratejisi değişebilecek; belki diğer sağlam tarafın da alınması belki de boyun lenf düğümü çıkarılması ameliyatı gerekecektir. Cerrah, ameliyat planlaması safhasında yapacağı ameliyatın genişliği hakkında hastayı aydınlatmalı ve ameliyatın tipi hususunda hasta ile birlikte karar vermelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)