Endodonti (Kanal Tedavisi)

Kanal Tedavisi nedir?

Dişin içinde bulunan dental pulpanın (damar-sinir uzantısı) hastalıklarını tedavi etmek amacıyla yapılan müdahalelerin tümüne “Kanal Tedavisi” denir. Pulpa, dişin merkezi ile her diş kökünün kanallarında bulunur. İşte kanal tedavisinde yapılan pulpada oluşan enfeksiyon veya kalıcı bir hasarın ortadan kaldırılması işlemidir.

Kanal Tedavisine Neden Gerek Duyulur?

Tedavi edilmemiş çürükler pulpada enfeksiyona yol açar. Bu da zamanla dişte iltihaplanmaya yol açar. İltihaplanan dişe ise kan ulaşamadığından enfeksiyonun tedavisinde antibiyotikler etkili olamaz yani bir başka deyişle pulpa kendi kendini iyileştiremez. Bunun yanı sıra dişte meydana gelmiş kırılma, çatlama, travma ya da daha önce yapılmış dolgular da pulpaya zarar verebilir. Pulpada oluşan iltihap ağrı ve enfeksiyona neden olabilir. Bu ise apse oluşumuna ve dişi çevreleyen kemikte zarara neden olabilir. Sonuç olarak kanal tedavisinde amaç, enfekte olmuş ya da zarar görmüş pulpayı çıkartmak, burada oluşmuş iltihabı tedavi etmek, boş kanalları özel bir dolgu maddesiyle doldurmaktır. Kanal tedavisi zamanında etkin biçimde yapılmazsa dişin çekilmesi gerekebilir. Unutulmamalıdır ki doğal dişi korumak ağız sağlığı açısından büyük önem taşır. Hasar görmüş ve enfekte olmuş bir dişin vücudun enfeksiyon merkezi haline gelmesinin yanı sıra çekim sonrası ortaya çıkan diş eksikliği komşu dişleri de olumsuz etkileyerek bunların zamanla yer değiştirmesine ve duruş şeklinin bozulmasına neden olabilir. Bunun ötesinde doğal dişleri korumak implant ve köprüler gibi pahalı ve derin tedavilerin uygulanma riskini de ortadan kaldırır.

Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Gerekli ise anestezi uygulanır. Ardından pulpa yuvasına ulaşmak için dişte kavite (kanal) açılır ve kök kanallarının uzunluğu ölçülür. Kanal uzunluğunun belirlenmesinde röntgen çekilir. Ardından buradaki enfeksiyon temizlenir. Kanal antiseptik yıkama solüsyonları ve eğelerle genişletilir ve ardından kurutulur. Dişte bulunan tüm ana ve yan kanallar temizlenir. Her dişte farklı sayıda kanal bulunur. Kanallar kalıcı materyaller olan gütaperkalar ile doldurulur. Böylelikle kanallarda enfeksiyon oluşması ve kontaminasyon engellenir. Diş kalıcı dolgu ya da kuron uygulamasına hazır hale gelene kadar geçici dolgu ile kapatılır. Bu aşamada ne tür bir işlem yapılacağı dişin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Diş, kompozit dolgu, inley, kuron ya da post&corelu kuron ile restore edilir. Tedavinin bitiminden sonraki birkaç gün tedavisi yapılan dişe ağrı olabilir. Bunun için bu dönemde ağrı kesiciler kullanılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)