Endodonti Kanal Tedavisi

Yazar Erdoğan ErtekAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 7 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Endodonti Kanal Tedavisi

İlerlemiş diş çürükleri, tedavi edilmediği durumlarda dişin içindeki damar ve sinir yumağı olan pulpa dokusunu enfekte edip kökte harabiyet oluşturmaya başlar.

Endodontinin amacı, enfekte olmuş pulpa dokusunu ortamdan uzaklaştırmak ve diş kök kanallarının temizlenip bakterilerden arındırılmasını sağlamaktır. Genellikle 2 seansta tedavi biter. Tek seansta yapılabildiği gibi inatçı enfeksiyonların varlığında ek seanslara ihtiyaç duyulabilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen bu tedavi sanıldığı gibi ağrılı ve korkutucu bir tedavi değildir. Eğer dişe gerekli özen gösterilmeyip çürükler tedavi edilmez ise derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon ilerleyip bütün dişe yayılabilir.

Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta apse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlikte eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir. Kanal tedavisi yapılmış bir diş iyi bir bakımla ve düzenli kontrollerle birlikte ömür boyu kullanılabilir.

Günümüzde diş kök kanallarının dezenfeksiyonunda diğer yöntemlerle ortamdan uzaklaştırılamayan bakterilerin tamamı lazer kullanılarak yok edilebilmektedir. Bununla birlikte kullanılan Ni-Ti rotary sistemi ile kök kanal tedavisinde çalışma süresi çok daha kısaltılmıştır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)