Endokrinoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar ?

Endokrinoloji endokrin sistem hastalıkları (hormon bozuklukları) ile ilgilenen bilim dalıdır.

Endokrin sistem hipotalamus,hipofiz,tiroid, paratiroid, pankreas, yumurtalıklar (Kadında overler, erkekte testisler), böbreküstü bezi yağ dokusu, endotel (damar iç duvarını döşeyen hücreler)gibi iç salgı bezlerinin oluşturduğu bir sistemdir. Bu salgı bezleri hormonları sentezlerler. Hormonlar üreme, metabolizma, büyüme ve gelişmeyi kontrol eder. Hormonlar ayrıca çevremize verdiğimiz tepkiyi de kontrol eder ve vücudumuzun fonksiyonları için gerekli uygun miktarda enerji ve besini sağlamaya yardımcı olurlar.

  • Endokrinolog Nedir?

Endokrinolog endokrin sistem hastalıklarıyla (hormon bozukluklarıyla) uğraşan doktordur. Endokrinologlar salgı bezlerini etkileyen hastalıkların tanısını koyarlar. Genellikle karmaşık olan ve vücudumuzdaki birçok sistemi içeren hastalıkları nasıl tedavi edeceklerini bilirler.

  • Endokrinologlar Ne Yaparlar?

Endokrinologlar hormon dengesizliği ve problemlerine tanı koymak ve tedavi vermek için eğitim almışlardır. Birçok farklı durumla ilgilenirler: Diyabet, Tiroid hastalıkları, Metabolik bozukluklar, Hormonların fazla ya da az üretimi, Menopoz, Osteoporoz, Hipertansiyon, Yağ metabolizması ile ilgili hastalıklar, İnfertilite (Kısırlık), Büyüme geriliği (Boy kısalığı), Salgı bezlerinin tümörleri, Şişmanlık. Endokrinologlar ayrıca salgı bezlerinin nasıl çalıştığını değerlendirmek için bazı dinamik testler isteyebilirler.

  • Endokrinologlar Ne Tip Bir Tıp Eğitimi Alırlar?

Endokrinologlar altı yıllık tıp fakültesini bitirirler ve sonrasında dört veya beş yıllık iç hastalıkları ihtisas programını tamamlarlar. Üç yıl da hormon hastalıklarına nasıl tanı koyacaklarını ve tedavi edeceklerini öğrenmek için geçirirler. Toplam olarak bir endokrinoloğun eğitimi 13 yıldan fazla zaman almaktadır.

 

  • En Sık Endokrin Hastalıklar ve Bozukluklar Nelerdir?

Obezite, diyabet, guatr , adet düzensizlikleri, tüylenme, kemik erimesi ve üreme bozukluklar gibi hastalıklar en sık görülen endokrin hastalıklardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fulya Akın Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Fulya Akın

Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al