Endometriozis nedir?

Endometriozis nedir?

Rahim iç duvarını kaplayan tabakanın olmaması gereken rahim dışında bulunması olarak tanımlanır. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık %7'sinde tespit edilir. Sürekli kasık ağrısı olan veya gebe kalmada güçlüğü olan kadınlarda bu oran %25'tir.

Neden endometriozis gelişir?

Nedeni tam olarak bilinmese de en güncel, kabul gören görüş adet sırasında kanamanın karın boşluğuna kaçması ve orada genetik nedenler ile temizlenememsi be oraya yapışmasıdır. (Geriye adet görme de denir)

Risk faktörleri nelerdir?

Çoklu genetik geçiş gösterir. 1. Derece akrabasında (anne, kardeş) endometriozis var ise kendisinde olma olasılığı 7 kat artar. Tek yumurta ikizinde var ise risk 9 kat artar. 

Şikâyetler

Sürekli kasık ağrısı, ağrılı âdetler, ilişki sırasında ağrı ve kısırlık görülebilir. Bazı durumlarda ağrılı gaita çıkarma görülebilir. Buna rağmen bazı ilerlemiş olgularda hiç şikâyet olmaya da bilir. Endometriozis düşüklere neden olmaz.

Endometriozis önlenebilir mi?

Maalesef endometriozis önlenebilen bir hastalık değildir.

Endometriozis ilerler mi?

Tedavi edilmez ise endometriozis ilerleyen bir hastalıktır.

Tanı:

Kesin tanı lezyonların görülmesi ve patolojik inceleme ile olur. Lezyonların görülmesi genellikle laparoskopi ile olur. Renkleri kırmızı, sarımsı, kahverengi ya da beyaz olan lezyonlar tipik olarak karın içi zarı üstünde görülebilir. Endometriozis tüplerin, yumurtalıkların, rahmin ve bağırsakların birbirine yapışmasına neden olabilmektedir. Yapışıklıkların derecesi ve endometriozis odaklarının yerleşim yerlerine göre bu hastalık derecelendirilir. 1-4 arasında hastalığın şiddetine göre sınıflama yapılır. 

Ca-125 denen tümör belirteci endometriozis de yükselir. Bu belirteç yumurtalık kanserlerinde de yükselir. Bazı endometriozis durumlarında Ca-125 yükseklikleri yumurtalık kanserlerindeki kadar yükselebilir. Bu durumda ayırıcı tanı yapılmalıdır. 
Endometriozis yumurtalık üstünde yerleşir ve kist halini alır ise buna endometrioma (çikolata kisti) denir.  

Tedavi:

Tedavi hastanın şikâyetlerine göre planlanır. Kısırlık problemi var ise laparoskopide evre 1-2 endometriozis tespit edilmiş ise odakların yakılması, çıkarılması, yapışıklıkların açılması ile gebelik oranları artmaktadır. Cerrahi yapılmayan grupta aşılama tedavisi 2-3 defa uygulanabilir. Gebelik  halen oluşmaz ise tüp bebek planlanmalıdır. İleri evre (3-4) endometriozis var ise direkt olarak tüp bebek planlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İbrahim Esinler Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)