Endoskopik Hidrosefali Ameliyatı & C1 Atlas Kayması, Kırığı & Spina Bifida Nedir?

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 26 Haziran 2018 • Yorumlar:

Endoskopik Hidrosefali Ameliyatı

Hidrosefali adını verdiğimiz hastalıkta beyin omurilik sıvısının yani BOS’un fazlalığı söz konusudur. Hidrosefali genellikle şant denen cihazın takıldığı ameliyatlarla tedavi edilir. Tabii ki söz konusu şant cihazları her ne kadar yüksek teknoloji ürünü olsalar da, maalesef kolaylıkla tıkanıp bozulabilen cihazlardır.

Hidrosefaliye yol açan, yani bu sıvının fazlalığına yol açan neden eğer sıvının dolaştığı yollardaki akım zorlukları veya tıkanmalar ise; o takdirde seçilmiş hastalarda bu yolları açıp akımı rahatlatmak için endoskopik cerrahi de kullanılabilmektedir. Tabii ki bu yöntemde de kafatasına bir delik açıp beynin içine girilmesi gerekmektedir.

Çağdaş cerrahideki minimal girişimsel yöntemlerden biri olan endoskopik cerrahi sayesinde şant kullanmadan, tabiri caizse köşelerin arkasına da bakarak BOS akım yolları genişletilebilmektedir.


C1 Atlas Kayması, Kırığı

Doktorların C1 veya atlas kemiği adını verdikleri kemik, başla boynun birleştiği bölgede yer alır. Bu bölge insan vücudunun hem en karmaşık yapıda olan kısmı ve hem de travmalara karşı en korunmasız olan bölümüdür.

Yüksek hızlı araçlarla meydana gelen kazalarda ve spor yaralanmalarında sık sık bu bölgenin yaralanması ile karşılaşıyoruz. C1 veya atlas kemiğinin kırılması veya kayması, yani kafatası ve attaki boyun kemikleri ile olan ilişkisinin bozulması; bu bölgenin en ciddi yaralanmalarından biridir.

Bu tip ölümcül yaralanmaları olan hastalar, artık ülkemizde de gelişmiş bir düzeye ulaşmakta olan acil sağlık hizmetleri sayesinde; karşımıza canlı olarak çıkmaktalar. Geçmişte aylarca alçı veya çelik korseler içinde yatması gereken bu hastalar, günümüzde yapılan ameliyatlarla; hemen normal yaşamlarına dönebilmektedir.

Spina Bifida nedir?

Spina bifida, yarık omurga anlamına gelir ve halk arasında belde açıklık, bel açılması adını da alır. Bu tablo, doğumsal omurga anomalilerinden biridir. Genellikle kemiklerin üstü normal bir cilt ile örtülüdür, yani dışarıdan görülmez; ancak bu kemiklerde bir açıklık varsa, söz konusu durum ancak muayene sırasında veya radyolojik incelemeler sonucunda ortaya çıkar. Bu ayrık omurga tipine doktorlar “spina bifida okkülta” adını verirler.

Kuyruk sokumu, bel, sırt veya boyun bölgesinde, hatta kafanın arkasında saç bitim bölgesinde; bir renk değişikliği, leke veya ben gibi bir şişlik, aşırı kıllı bir bölge ya da sadece kılların sıralanmasının düzensizleştiği bir alan olması gibi görüntülerin tümü alttaki bir kemik açıklığına işaret ediyor olabilir. Böyle bir durum tespit edildiğinde hastanın deneyimli bir beyin cerrahı tarafından detaylı olarak incelenmesi gerekir. Çünkü bu duruma eşlik eden çok daha ciddi bir takım anomaliler de olabilir. Nadiren de kemiklerdeki açıklığın üzeri normal bir deri ile örtülü değildir ve hatta daha doğum sırasında açıktır. Bu tipine ise doktorlar “spina bifida aperta” adını verirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)