Beyin Apsesi Neden Olur?

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 2 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Beyin apsesi beynin bir odağını kaplamış enfeksiyon olarak tanımlanabilir. Genellikle enfeksiyon bu bölgelere kan yolu ile taşınır. Başlıca nedenleri arasında orta ve iç kulak iltihapları, sinüzit, diş apsesi gibi komşu organlardan yayılım olabileceği gibi özellikle kalpte kapak veya duvar hasarları olanlarda (fallot tetralojisi, kalp iç zar iltihabı, doğumsal kalp hastalığı) ve akciğer enfeksiyonlu hastalarda uzak organlardan beyine apse ulaşabilir. Ayrıca ateşli silah yaralanmaları, kafa travmaları, kafatası kırığına bağlı oluşan beyin içi hava odakları, geçirilmiş beyin ameliyatları, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi nedenleri de vardır.

Baş ağrısı, bulantı-kusma, genel vücut halsizliği, ense sertliği, ışığa karşı hassasiyet, görme bozuklukları gibi semptomlar görülmektedir. Ateş yüksekliği her zaman görülmeyebilir. Tabi apsenin ciddiyetine göre nöbet, felç bulguları, ölüm gibi durumlar gelişebilmektedir. Birçok kişi menenjit ve beyin apsesini karıştırmaktadır. Menenjit beynin meninks adı verilen bölgesinde yaygın görülen iltihabi durumken, beyin apsesi beynin parankim adı verilen iç bölgesinde bir odakta biriken iltihaptır.

Beyin apsesi tedavisini beyin cerrahları yapmaktadır. Bir beyin cerrahı; bel ağrısı tedavisi, bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı gibi omurga ve omuriliğe yönelik tedavilerin yanı sıra beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı, alzheimer tedavisi, beyin apsesi ameliyatı gibi beyine yönelik tedavileri de yapar.

    Beyin apsesi şüphesi olan hastalar öncelikle herhangi bir kalp veya akciğer hastalığı açısından sorgulanmalı, detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Daha sonra kan sayımı, kan biyokimyası, CRP, sedimentasyon gibi kan tetkikleri yapılmalıdır. Beyin tomografisi, beyin MR’ ı çekilmeli, beyin cerrahı tarafından lomber ponksiyon yapılmalıdır (belden beyin-omurilik sıvısı alma).  Beyin apseleri çoğu zaman antibiyotik tedavisine cevap vermekte iken, bazen hayatı tehtid edecek derecede olup cerrahi müdehaleyle boşaltılması gerekmektedir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)