Omurga Tümörleri

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 2 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Omurga kafatasının bittiği bölgeden başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan birbirine eklemlerle bağlı olarak bir bütün halinde vücudun dik durmasında destek görevi gören kemik yapıdır. Bu tümörleri öncelikle ikiye ayırmak gerekir. Birincisi kemik yapının kendi tümörleri, ikincisi ise başka bir organın tümöründen omurgaya sıçrama yani metastaz. Metastaz seçeneğinden başlayacak olursak akciğer, meme, prostat, sindirim sistemi, üreme sistemlerindeki tümörlerin ileri evrelerinde omurgaya metastaz yapma ihtimali yüksektir. Bu sebeple bu kanserlerle takip edilen hastalarda başlayan bel ve sırt ağrıları genelde metastaza bağlıdır. Diğer seçneğimiz ise kemiğin birincil tümörleri (osteom, osteokondrom, anevrizmal kemik kisti, vb.) genelde ailesel öykü yoksa herhangi bir nedene bağlanamaz. Tabi ki son çalışmalar obezite, diabet, hipertansiyon ve sigara içiciliğinin bu tümörlerin oluşumunu hızlandırdığını rapor etmektedir.

Bu hastalarda tümörün yerine göre boyun, sırt ve bel ağrıları görülür. Özellikle hareket edince artan ağrılar olur. Sinir basısı oluşturan tümörlerde kol ve bacaklarda uyuşma, hissizlik, güçsüzlük ve bazen felç görülebilir. Tümör dokusu bir kemik dokusu kadar güçlü olamayacağından omurga kırıklarına neden olabilir.

Omurga tümörlerinin tanı, tedavi ve takibi için bir beyin cerrahına başvurmak gerekir. Doktorunuz şikayetleriniz dinleyerek, detaylı fizik muayene yapacak ve bazı tetkikler isteyecektir. Damardan ilaç verilerek çekilen tomografi, MR, omurga röntgen grafileri gibi bölgesel görüntüleme tetkiklerinin yanı sıra başka bir tanısı olamayan hastalara genel kanser taraması yapılması gerekecektir.  

    Omurga tümörlerinin birçoğu iyi huyludur. Bazen sadece tümör alanını kemik çimento ile doldurmak yeterken, bazen tutulum olan omurganın tamamen alınması gerekebilmektedir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)