Erektil Disfonksiyon

Yazar Enis Rauf CoşkunerÜrolog • 27 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Cinsellik fonksiyonumuz içerisinde bir ilişkinin sağlıklı yürütülmesinde ereksiyon yani erkekte cinsel organda meydana gelen sertleşme önemli bir fiziksel özelliktir.
Her ne kadar cinsellik genç erkekte temel bir özellik gibi görülse de dünya üzerinde yapılan çeşitli yaş gruplarına ait çalışmalarda her yaşta önemi olduğu anlaşılmaktadır. Örneğin Avustralya’da 75-95 yaşları arasında uzun süreli takiple 3274 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada %85 kişide her yaşta önemi belirlenmiştir. Fakat bu arada özellikle 50’li yaşlar itibariyle başlayan problemlerde bir diğer göstergedir.

Klinik açıdan baktığımızda erkekte Erektil Disfonksiyon cinsel yaşantının başlamasıyla gözlenen bir problem olabileceği gibi (Primer Erektil Disfonksiyon), normal bir cinsel yaşantısı olan kişide zaman içerisinde de (Sekonder Erektil Disfonksiyon) gelişebilir.

Aslında pek çok erkekte hayatlarının bazı dönemlerinde geçici, o döneme ait sorunların kişide yarattığı değişikliklere bağlı, ereksiyon problemleri olabilir. Ama bunu ayırt edebilmek içinde bazen değerlendirme ve gerekirse tedaviler gerekebilir.

Kısacası 3-6 aydan daha fazla bu problem ile karşılaşılıyor ve bu problem ilişkinizde sorun haline geliyorsa mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.

Burada gecikmede en büyük problem maalesef hala bu konunun doktorda olsa başka bir insan karşısında dile getirilebilme zorluğudur. Ama bilinmesi gereken önemli nokta siz ne kadar sorunu ciddiye alırsanız hekiminiz de o derece konuya eğilip size yardımcı olacaktır.

Oysa tıpta pek çok konuda olduğu gibi bu konuda oldukça araştırılmış olup Erektil Disfonksiyonu gerek tanısı gerekse tedavisi konusunda çığır açan yöntemlere ulaşılmıştır. Bu kadarla kalmayıp yeni seçenekler baş döndürücü hızda olmaktadır.

Ereksiyon konusundaki sıkıntısını bu konuyla ilgili bir uzmana ifade etmiş bir hastanın çözümsüz kalması mümkün değildir. Bazen bu konuyu paylaşabilmek bile tedavi sürecinin önemli bir kısmının kat edilmesini sağlar. 

Kişinin cinsel yaşantısının mahremiyeti gereği ereksiyonla ilgili değerlendirmeler hastanın kendi ifadesi ile anlaşılabilir. Dolayısıyla hasta kendini ne kadar iyi ifade ederse doktoru sorunu o derece iyi anlar. Tabii ki doktorunuzun sorunu değerlendirmede kullandığı bir takım sorgulama protokolleri ve tanı koyma araçları (laboratuar ve görüntüleme yöntemleri gibi) vardır. Sizin için uygun olanı planlanacaktır.

Bugün ereksiyon problemlerinin tedavisinde kullanılan pek çok alternatif vardır. Önemli olan sizin için nedeni tespit edip o neden üzerinden uygun tedavi yöntemini belirlemektir. Ne yazık ki pratik hayatımızda, çoğu hastanın bu şekilde davranmayıp kendi başlarına çare aramaya uğraştığını fakat çözümsüzlükler içersinde acı çekip bazen çok basit olabilecek sorunları içersinden çıkılmaz hale getirdiklerini gözlemlemekteyiz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)