Ergen ve Ebeveyn Çatışması

Yazar Fatma KoçyiğitPsikolog • 24 Ocak 2021 • Yorumlar:

Ergenlik dönemi bir takım fiziksel ve psikolojik değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu süreçte yaşanan değişimler ergenlerin ruh halinde iniş, çıkışlar yaşanmasına sebep olur. Bu değişikliklerden dolayı aile içerisinde bir takım çatışmalar, fikir ayrılıkları meydana gelebilir.

Bu dönemde ergenler kimlik arayışı içerisine girer. Ben kimim bana ne oluyor gibi sorulara yanıt arar. Bağımsızlığını ilan edene ergenin Ruh halinde iniş ve çıkışlar yaşanabilir. Öfke nöbetleri yaşanır bundan dolayı aile içerisinde çatışmalar olur. Önemli olan çatışmanın miktarı ve nasıl çözüme ulaştırılacağıdır. Ev içerisinde yoğun bir çatışma yaşanıyorsa, bu durum ergende bazı problemlere neden olabilir.

Ergen ve Ebeveyn Çatışma Sebepleri

  1. Arkadaş seçimi

  2. Ders çalışma

  3. Sorumluluk

  4. Teknoloji kullanımı

  5. İletişim  

Çözüm Yolları Nelerdir

1-Ergenler bu dönemde kimlik arayışı içine girdikleri için ben kimim? Ben neyim? Gibi sorulara yanıt aramaktadır. Arkadaşlarının fikir ve beğenisi onlar için çok önemlidir. Bu dönemde ergen ailesi ile birlikte zaman geçirmekten çok arkadaşları ile birlikte olmayı tercih eder.  Arkadaşları ile geçireceği zamanın planını birlikte yapabilirsiniz veya gideceği yeri önceden size haber vermesini söyleye bilirsiniz.

2-Sorumluluk bilinci ile yetiştirilen çocuklar, ergenlik çağına geldiklerinde sorumluluklarının farkında olarak hareket edeceklerdir. Bu da çatışmaları azaltan bir sebeptir.

3- Onun artık bir yetişkin olduğunu kabul edip, özel alanına müdahale etmeyiniz. Karar alırken onunda fikrini sormak, onunla birlikte plan yapmak ergene şu mesajı verir, benim fikrim önemseniyor ben değerliyim mesajını alınır.

4- Ergenlere alternatif yollar olduğunu göstererek daha geniş düşünmesini sağlaya bilirsiniz?

5-O artık çocuk değil bir yetişkin. Fikrinizi söyleyin ama müdahale etmeyin. Deneyerek doğruyu bulacaktır.

6-Hormonal değişimlerden dolayı duygu durumlarında iniş çıkışlar, ağlama nöbetleri, sinir krizleri olabilir. Agresyonu çok yüksek olduğu dönemde üzerine gitmeyin, nasihat etmeyin, sadece dinleyin. Ergen ihtiyaç duyduğu zaman ebeveynin yanında olacağını bilmeli bunu ona hissettirin.

7-Teknoloji kullanımı günümüzde şart oldu. Önemli olan ergenin bunu ne kadar sürede ve ne amaçla kullandığıdır. Kitap okuyarak çocuklarınıza örnek olabilirsiniz. Anne babanın elinden telefon düşmüyor ise kendi çocuklarına ders çalış demenin bir anlamı yoktur. Unutmayın çocuk söyleneni değil davranışı taklit eder. Sağlıklı, mutlu günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)