Ergenler Uzaylı Mıdır?

Yazar Serhat ÖzmenPsikolog • 24 Mart 2021 • Yorumlar:

Toplumuz ergenleri benimseyemiyor. Ergen kavramı hala küçük düşürücü bir kavram gibi kullanılıyor. Çocuk gibi davranmaları ayrı dert, yetişkin gibi davranmaları ayrı dert.

14 yaşındaki bir çocuğa ergen gibi davranma diyen de var, bizim zamanımızda ergenlik yoktu diyen de, ergenlik ergenlik bu kadar da olmaz hocam diyen de. Ergenliğin arkasına sığınıyor diyen de var, komşumun çocuğu niye ergen değil diyen de var.

Bana söylenmiş en komik cümle ise: Hocam benım oğlanın ergenliğini bitirin, dile benden ne dilersen.

   Üç dileğim oldu: konuş, ilgilen ve izin ver demiştim.

   Uzmanlar genelde ergenliği bir saat dilimi gibi sınırlandıryor, 10-20 yaş arası diyebiliriz.Bana göre ergenlik belli bir saati veya sınırı olan davranış kalıbı değil. Etrafınıza bakın yetişkin ergenler, çocuk ergenler, ergenden daha ergen anne babalar.

   Ergenliği bir köprü veya bir bir geçiş dönemi görmek de sakıncalı . Ergenlik bir dönemdir. ya bütün dönemleri bir geçiş olarak göreceğiz veya tüm dönemleri kabul edeceğiz.

  Ergenlik tartışmaları süreleri de tartışmalıdır.  Bilgisayarlar, telefonlar, metroppoler hormonal ve psikososyal dengeye etki ettikçe yaşlarda dalgalanmalar olabiliyor.

  Ergenleri anlamanın pratik 10 yolu diye kitaplara bakınca hayret ediyorum. Ergenler uzaylı değil, gökten zembille indirilmedi. Ergenleri anlamanın tek yolu vardır, konuşmak.

  Gerçekten bir aileyi anlamanın en güzel yolu çocuklara karşı yaklaşım değil, ergenlere olan uzaklaşımdır. Bir ailenin asıl aile olduğu ben aileyim dediği gerçek imtihan salonu ergenlerle geçirdiği yıllardır.

  Ergenlikteki gelişimler sevinç dolu, sağlıklı sıhhatli olmanın bir işaretidir. Ergenlikteki uzaklık, uzaklaşma isteğine saygı; aile içinde şans tanıma; ergene minik torpiller geçmek de ailenin görevidir.

  Ergenlerdeki minik geri çekilmeler, sakarlıklar, unutkanlıklar, hız, arkadaşlık, grupsal davranışlar da yine kutlanacak bir durumdur.

  Adet görmek, göğüslerin kalçaların irileşemesi, romantık partnerlerle ılgılı konusmak, vücuduyla ve odasında vakit geçirmek de yine güzel özellikleridir.

  Ergenlik yine tahin ile pekmez gibi acı, ekşi , üzüntü, depresif özelliklerin yoğrulduğu yerdir.   Tahini de pekmezi kadar kıymetlidir. Her zaman boyun eğici özellikler beklemek mantıklı değildir.

   Ergenliği uzatan da , acıtan da , gerginleştiren de ailesel bakış açısına göre değişir.

   Ergenler uzaylı değildir, ergenler uzaylıysa  eğer unutmayın ki uzaylılar bizimle değil biz uzaylılarla savaşmak için on bin bahane uydurururuz.

  Ergenlik sağlık, sıhhat, mutluluk ; müzik, şiir, aşk; hormon , vücut, dokunuş ; keşif, işgal, sürgün olduğu kadar acı, üzüntü, depresyon demektir.

    Sonda saydıklarımın oranı dünyanın ergene davranışını içerir.

   Öz olarak, ne toplumca ergenimize sahip çıkabildik ne de ergenimiz de kendini anlayabildi.

  Ergenler ne İsa’ya ne de Musa’ya yarandı. Toplumca ergenleri sevmiyoruz çünkü ergenler de ergenleri sevmez.Çünkü toplumumuz da tam bir ergenler topluluğu, ne çocukluğa ne de yetişkinliğe izin var.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)