Ergenlik Dönemi Depresyonu Nedir?

Yazar Buse Naz Korkmaz • 31 Ekim 2023 • Yorumlar:

Depresyon kısaca sürekli üzüntü, umutsuzluk duyguları ve günlük aktivitelere karşı ilgi veya zevk eksikliği olarak bilinen bir problemdir. Depresyonun bir kişinin düşünceleri, duyguları ve fiziksel sağlığı üzerinde derin bir etkisi olabilir. Son dönemde çok fazla karşılaşılan depresyon, yetişkinlerin yanı sıra çocuk ve ergenlerde de sıklıkla görülmektedir.

Ergenlik dönemi depresyonu gencin kendini sürekli olarak aşırı derecede üzgün, değersiz ve hayata karşı karamsar hissetmesi halidir.

Bu dönemde gençler hayattaki konumunun ne olduğu, beklentileri gibi birçok soruya cevap aramaktadır. Ergenlik döneminden kaynaklanan sürekli değişim ve gelişim halinde olma durumu gencin hayata karşı uyum sağlamasını ve bu sorulara yanıt bulmasını zorlaştırabilir. Ayrıca çevresel etkenler ve hayatlarındaki stres faktörleri ile baş etmede yetişkinlere göre daha fazla zorlanabilirler. Bu ve bunun benzeri durumlar ergenler için depresyon kaynağı olabilir.

Ergenlikte Görülen Depresyona Neden Dikkat Etmeliyiz 

Ergenlik dönemi depresyonu ciddi bir endişe kaynağıdır çünkü bir gencin hayatı üzerinde  önemli bir etkiye sahip olabilir; akademik performansını, sosyal ilişkilerini ve ileri yaşlarını  etkileyebilir. Ergenlik dönemi depresyonu aynı zamanda gencin çevresindeki kişileri de etkiler. Özellikle aile ilk başlarda çocuğun içinde bulunduğu bu zorlu durumu anlamlandırmakta  zorlanabilir. Böyle bir durumda ailenin sürece dahil edilebilmesi açısından çocuklarının depresyonda oluşunu kabullenmesi önemlidir.  

Ergenlik Dönemi Depresyonu Belirtileri Nelerdir 

Ergenlik dönemi depresyonunda gençlerde düşük ve mutsuz ruh hali, öfke, iştah ve uyku  düzeninde değişiklikler, yorgunluk, konsantrasyon sorunları, eskiden keyif aldıkları aktivitelere  karşı isteksizlik gibi çeşitli belirtiler görülebilir. Ayrıca gençlerde öfke sorunları, çevresine karşı  aksi davranışlar sergileme, huzursuzluk, yerinde duramama hali görülebilir. Yanlış bir şey  yapmamış olsalar bile aşırı suçluluk ya da değersizlik duygusu yaşayabilirler. Depresyondaki  gençlerin sosyal aktivitelere katılım göstermemeleri çevrelerinden izole olmalarına sebep olur. Ergenlik dönemindeki depresyon gencin okul hayatını da etkiler. Okul performansındaki gerileme, devamsızlık ya da ödevleri tamamlamada yaşanılan zorluk depresyon belirtileri olabilir. Daha ileri aşamada, ağır vakalarda, depresyonu olan gençler kendine zarar verme veya intihar düşünceleri yaşayabilir. Böyle bir durumum meydana gelmesi, acil yardıma ihtiyaç  duyulduğunun kritik bir işaretidir.

Ergenlerde Depresyona Neler Sebep Olabilir 

Aileden birisinin ya da yakın bir kişinin kaybı (ölüm, boşanma, uzak kalma gibi) Gencin ailesi tarafından duygusal destek ve yakınlık görmemesi Ev, okul, şehir gibi ani ve istenmeyen çevre değişiklikleri 

Kız/ erkek arkadaştan ayrılma 

Travmatik yaşam olayları (fiziksel/ psikolojik şiddet, cinsel istismar gibi) Düşük öz güven 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Buse Naz Korkmaz Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)