Ergenlik Dönemi Nedir?

Yazar İdil Özgüçlü • 12 Aralık 2023 • Yorumlar:

Ergenlik dönemi dediğimiz dönemde bireylerde fiziksel, bilişsel ve duygusal bir dizi değişiklik meydana gelir. Her birey farklı bir hızda gelişir, bu nedenle ergenlik dönemi başlama ve bitiş yaşları bireyden bireye değişiklik gösterebilir ve fiziksel değişiklikler genellikle cinsiyet ve genetik faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir.

Ergenlik Dönemindeki Davranışların Nedenleri Nedir?

Geçmişten günümüze gelen bir çok teorik yaklaşım, ergenlik dönemini çeşitli açılardan anlamaya çalışır. Ancak unutulmamalıdır ki her birey farklı bir gelişim süreci yaşadığı için genel geçer kuramlar, herkes için tam olarak geçerli olmayabilir. Bilim dünyası halen ergenlik dönemiyle ilgili bir dizi konuda araştırmalar yürütmektedir. Fakat geçmişten günümüze uzanan Erikson'un Psikososyal Gelişim Kuramı, Piaget'ın Bilişsel Gelişim Kuramı, Bronfenbrenner'in Ekolojik Sistem Kuramı, Albert Bandura'nın Sosyal Öğrenme Kuramı, Henry Tajifel ve John Turner tarafından geliştirilen Sosyal Kimlik Kuramı bizlere ergenlik dönemini açıklamaya ve anlamamızı sağlamaya yardımcı oluyor.

Ergenlik dönemindeki çocuğunuz gözlemlediğinizde bazı davranış kalıpları görebilirsiniz bunlardan bazıları;

1. Bağımsızlık Arayışı: Ergenler, bağımsızlıkları üzerinde çok dururlar ve kendi kararlarını almayı isterler. Ebeveynleriyle olan ilişkilerinde daha fazla özerklik için çatışma yaşayabilirler.

2. Duygusal Dalgalanmalar: Hormonal değişikliklerle birlikte ergenler genellikle duygusal olarak karışık süreçlerden geçerler. Ani öfke patlamaları, mutluluk veya hüzün durumları ortaya çıkabilir.

3. Risk Alma Eğilimi: Bazı ergenler, sınırları zorlarlar ve riskli davranışlara yönelme eğilimi gösterirler. Bunu yapmaktaki amaçları, genellikle kendi sınırlarını anlamak ve kendi yeteneklerini test etmekle ilişkilidir.

4. Sosyal İlişkilerde Değişiklik: Ergenlik döneminde ergenlerin odaklandığı aileden ziyade arkadaşlarıdır ve arkadaş gruplarında kabul görme arzusu içinde olurlar.

5. Kimlik Arayışı: Ergenler genellikle kendi kimliklerini arayış sürecinde olurlar. Giyim tarzındaki değişimler veya müzik tercihlerine kadar birçok farklı alanda bu değişiklikler gözlemlenebilir.

6. Teknoloji Kullanımı: Teknolojiyle olan etkileşimleri yoğunlaşırla ve sosyal medya kullanımıyla birlikte, iletişim tarzlarında değişmeler meydana gelebilir.

Aileler Gençlerle Olan İlişkilerini Güçlendirmek İçin Ne Yapabilirler?

1. Empati ve İletişim: Gençlerin hissettiği duyguları anlamak ve saygı göstermek önemlidir. Aile bireylerinin ergenlik dönemiyle ilgili farkındalıkları, gençlerin yaşadığı duygusal ve bilişsel süreçleri anlamasına yardımcı olabilir. Gençlerle daha sağlık bir iletişim kurmak için onların yaşadığı duygusal deneyimlere duyarlılık göstermemiz ve empatik bir iletişim kurmamız yardımcı olur.

2. Aile İçi İletişimi Güçlendirme: Aile içinde açık bir iletişim ortamı oluşturulduğu taktirde gençler sizlerle düşüncelerini ve duygularını paylaşma konusunda özgür hissedebilirler. Onları anlamak için sorular sorabilir ve dinleyerek etkili bir iletişim ortamı oluşturulabilir bu ortam onlara güven verir.

3. Destek Sağlama: Aileler, gençlerin bu dönemdeki bağımsızlık ve kimlik arayışlarına duyarlı yaklaştıklarında aile içi dayanışma güçlenir ve destek olma konusunda daha etkili olunabilir.

4. Sınırları Belirleme ve Açıklama: Aile içinde geçerli olan kuralları ve sınırları belirlemek önemlidir. Bu kurallar ve sınırlar ne çok az ne de çok katı olmalıdır, açıkça iletişim kurarak sınırları belirtmek, gençlerin beklentilerini anlamalarına yardımcı olacaktır.

5. Değerlere Saygı: Gençlerin düşünce ve inançlarına saygı göstermek, onların fikirlerini açık bir şekilde ifade etmesini sağlar bu yaklaşımla kendi değerlerini geliştirmelerine destek olunabilir.

6. Olumsuz Sonuçları Azaltma: Gençlerin gerçekçi olmayan beklentileriyle başa çıkmalarına yardımcı olunması, yaşayacakları olumsuz sonuçları azaltabilir ve daha sağlıklı beklentiler oluşturmasına katkı sağlanabilir.

7. Duygusal Sağlamlık Geliştirme: Aile üyeleri, gençlere duygusal sağlamlık kazanmalarında yardımcı olabilir ve buda onların bireysel olarak zorluklarla başa çıkma becerisini geliştirebilir.

8. Profesyonel Yardım İçin Eğitim: Ailelere daha spesifik ve etkili destek sağlama konusunda yardımcı olan bir diğer etken ise, ergen gelişimi ve psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmaları, gerektiğinde profesyonel yardım almaya açık olmalarıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İdil Özgüçlü Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)