Ergenlik Dönemi

Yazar Dilay NamlıPsikolog • 4 Şubat 2021 • Yorumlar:

Ergenlik dönemi insan hayatında en karmaşık görünen süreçlerden biridir. Hepimiz bu dönemi yaşadık. Yaşadık yaşamasına da, unutuverdik yetişkinliğe adım atınca, o zamanlarda yaşadıklarımızı. Bedenimizde ve ruhumuzda olan değişimleri, duygu iniş çıkışlarını, bağımsızlık ihtiyacımızı ve daha bir çok şeyi.

Ergenlik dönemi hem bedenin hem ruhun değişime uğradığı bir süreçtir. Beden çok hızlı değişir, hatta bir yetişkinle hemen hemen aynı hatta daha gelişmiş bile olabilir. Ama ruh öyle mi? Ruh hala biraz çocuklukta kalmıştır. Beden kadar hızlı gelişmez duygusal olgunluk süreci.

Ergenlik döneminde genelde bağımsızlık arayış hakimdir. Özgürce seçimlerini yapmak, yaşamlarını düzenlemek ve bunu da kendi başlarına yapmak istemektedir ergenlik dönemindeki çocuklarımız. Bu dönem aileler için karışık bir dönemdir. Aileler ergenlerin; asi, kaba, bencil gibi davranış değişimlerini normal ve gelişimin bir parçası olarak görebilirlerse, uyum sağlamaları daha kolay olur. Ailelerden beklediğimiz, çocuğuna güvendiğini, hedeflerinin bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmak olduğunu anlatması ve bunu ailenin kendisi de kabullenebilmesidir. Eğer bu anlaşmaya sadık kalabilirse aileler, bu dönem daha az çatışmalı ve mutlu bir şekilde geçer.

Ergenlik döneminde özerklik ihtiyacı hakimdir. Ergenlere kendi başlarına yapabilecekleri uygun şeyleri yapmasında, onlara fırsat verilmelidir. Ebeveynler ergenin davranışlarını eleştirmek yerine olumlu tarafları desteklemek, güven ilişkisi kurmak, çatışmaları ve problemleri azaltacaktır. Ergenlerin arkadaş seçimi konusunda aileler sürekli şüpheci ve ”kesinlikle görüşmeyeceksin” tarzında yaklaşımda bulunmamalılardır. Ancak arkadaşlarından bir haber olmak da doğru değildir, arkadaşlarını tanımak önemlidir. Evinizde arkadaşları ile hoş vakit geçirebileceği buluşmalar düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuzun değişimiyle sizin de değiştirmeniz gereken birçok şey olacaktır. Bu noktada çocuğunuzla kuracağınız iletişim tarzı ve tutumlarınız önemlidir. Bu dönemler de ne olursa olsun iyi bir dinleyici olmalı ve duygularınızı kontrol etmelisiniz. Beden dilinizle çocuğunuzu dinlediğinizi fark ettirmeli, iletişimi pekiştirmelisiniz. Bir diğer önemli nokta ise, çocuğunuzun duygusunun anlaşılması, fark edilmesi yani onunla iyi bir şekilde empati yapabilmeniz, bunu ona göstermeniz, böylelikle hem çocuğunuzun kendi duygularını adlandırabilmesinde yardım edecek hem de rahatlamasını sağlayacaktır. Konuşma bitiminde çocuğunuz sizi dinliyor ise, kendi duygularınızı ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Kendinizi ifade ederken ergenin davranışı karşısında ne hissettiğini iletmek, suçlayıcı bir tavır sergilemeden yaklaşmak doğru olacaktır. Ergenlere davranışlarının sorumluluklarını geliştirmelerinde fırsat verilmelidir.

Son olarak; Çocuğunuzu iyi tanımaya çalışın, onun ihtiyaçlarının farkında olursanız ortak bir uzlaşmaya varmak mümkün olacaktır. Ergenler önemsenmek, ciddiye alınmak, başarılı, saygı duyulan ve tabi her insan gibi takdir edilmek isterler. Bunun için fırsatları iyi değerlendirmek gerekir. Çocuğunuzun her zaman yanında olduğunu böylelikle size güven duymasını sağlamanız çok önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)