Ergenlik Döneminde Ortaya Çıkabilecek Depresyonun Engellenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Yazar Tuğba SarısakalPsikolog • 27 Mart 2020 • Yorumlar:

Ergenlik döneminde ruhsal sıkıntılar ile karşılaşılmakta ve ergen depresyonu günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Ergenlikte ortaya çıkabilecek depresyonun önlenmesinde ailenin ve okulun katkısı oldukça önemlidir.

Bu dönemde depresyonun asgari seviyeye indirgenmesinde,

· Okula güçlü bağlılık sağlanması,

· Sosyal desteğin arttırılması

·         Kişilerarası güçlü ilişkilerin tesis edilmesinin olumlu katkılar sağladığı belirlenmiştir.

Ailenin bu noktada önemi büyüktür. Özellikle bakım ve korumanın aşırı düzeyde olması ve buna bağlı olarak izlenen baskıcı tutum, çocukların ergenliğe geçiş sürecinde çeşitli ruhsal sorunlar yaşamalarında etkilidir. Ayrıca, bakım ve korumanın ihmal edilmesi de benzer sonuçlar doğurabilmektedir. Ebeveynlerin çocuğa sağladığı destek, birlik beraberlik, hoşgörü gibi unsurlar ergenlerin depresyondan korunmasında oldukça etkilidir.

 Ergenlerin psikolojik sağlıklarının korunması ve devamlılığının sağlanması sadece ergene bakmakla yükümlü olanların uhdesinde olan bir görev değildir. Ergenin çevresinin etkisi de oldukça fazladır. Bu çerçevede okul ve okulun imkânları ile arkadaş çevresi, okulun ergene sunduğu sosyal programlar, yaşam alanlarının varlığı, komşuların desteği, vs. de oldukça etkilidir. Ayrıca ergenin üzerindeki sosyal kontrolün derecesi de ruh sağlığının devam ettirilmesinde önemlidir (Alşen, 2012).

Çevresel tedbirlerin yanında gencin bireysel olarak sahip olduğu özelliklerin de depresyonun gelişiminde etkili olduğu görülmektedir. Bireyin problemlerle baş edebilme becerisi, özsaygısının yüksek olması ve problem çözme yeteneği depresyonun asgari seviyelerde seyretmesinde etkilidir. Dolayısıyla, ergenin özgüven artışının sağlanması, özsaygısının yükseltilmesi, baş etme becerilerinin kazandırılması ve sağlıklı benlik algısı oluşturmaya yönelik çalışmalar bu süreçte olumlu katkılar sağlamaktadır.

ERGENLİK DÖNEMİNİ SAĞLIKLI GEÇİREBİLMEK İÇİN EBEVEYNLERE TAVSİYELER

·         Çocuğunuzla iletişim kurun, iyi bir dinleyici olun. Çocuklar bu süreçte anne babalarının desteğine ihtiyaç duyarlar.

·         Çocuğunuz duygu ve düşüncelerini ifade ettiğinde onu yargılamaktan kaçının, anlamaya çalışın.

·         Çocuğunuzu destekleyin onun yanında olduğunuzu gösterin bu onu güvende hissettirecektir.

·         Kendi seçimlerini yapmasına izin verin. Örneğin; saç biçimi, rengi, kıyafet seçimi vs. alanlarında özgürlükler tanıyın.

·         Siz de ebeveyn olarak beklentilerinizi, sınırlarınızı ifade edin. Bu sınırların nedenlerini onunla konuşun, çocuğunuzun da fikirlerini, duygularını ifade etmesine izin verin gerektiğinde sınırları esnetip uzlaşma yoluna gitmeyi hedefleyin.

·         Sorumluluk almasını sağlayın. Ona ev işleri, market alışverişi vs. alanlarında sorumluluklar verin. Bu durum gencin özgüvenini arttıracak, aynı zamanda sorumluluk duygusunu geliştirecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)