ERKEK KISIRLIĞININ ANAHTARI ELİMİZDE!

Erkeklerde kısırlığa sebep olan faktör sperm sayısı, kalitesi ve hızı iken; sperm örneklerinde yalnızca sayı ve hareket parametreleri bakılmasının yetersiz olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlandı. Sperm fonksiyon bozuklukları fertilizasyon da en önemli nedenlere sahip etmenlerdir. Erkek infertilitesinin tanımında, fonksiyonel yetersizliğin değerlendirilmesinde oksidatif stres ve DNA hasarları gelmektedir.

 

Oksidatif stres; reaktif oksijen türlerinin üretiminin anti-oksidan seviyelerini aşması durumudur ve sperm hücreleri oksidatif strese aşırı duyarlıdır.

 

Reaktif Oksidatif Stres (ROS) sperm hücrelerine zarar vermekte ve teşhis edilmesi gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

 

Oksidatif stres hücrelerin hızlı yaşlanmasına sebep olmaktadır. Zarar gören ve yaşlanan hücrelerin kaliteli embriyo oluşturması oldukça güçtür. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında spermdeki yetersizlik, gebelik oluşma şansını gittikçe düşürmektedir.

 

Tüm bu sebepler, uygulanan test ve tahlillerde sperm sayısı ve kalitesi beklenendendüşük olanlara önerilen uygulamalarda tedavinin etkinliğini arttırmak açısından sensör kullanmak ve spermde ROS etkinliğini belirlemek avantajlı olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Erdemir Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)