Erkek Meme Büyümesi - Jinekomasti

Jinekomasti kelimesi “kadın memesi” anlamına gelir. Latince de jineko: kadın, masti ise; meme  demektir. Dilimize jinekomasti; “kadın tipi meme” olarak çevrilir. Sadece meme dokusunun veya sadece yağ dokunun artışı olabileceği gibi her iki dokununda artışı söz konusu olabilir. Hangi tip  büyümenin jinekomasti görüntüsüne neden olduğu ancak muayene veya ultrasound ile anlaşılacaktır. 

Çocukluktan beri var olan bir büyüklük ve belirginlikten bahsediliyor olması, bu görüntünün sosyal  hayatı etkiliyor olması ciddi ve sıkıntılı bir durum yaratmaktadır. Bazı kişilerde bu sosyal baskı  psikolojik gelişimde öz güven azlığı gibi etkileri de beraberinde getirebilir.

Jinekomasti neden oluşur?

Jinekomasti %99 nedeni bilinmeyen bir problemdir. Direk olarak jinekomastiye neden olduğu bilinen  bazı ilaçlar ve hastalıklar vardır. Bunlar uzun süreli kullanılan mide ilaçları, kronik böbrek ve karaciğer  hastalıklarıdır. Her memesi büyük erkekte bu rahatsızlıkların olması gerekmez. Yukarda saydığım  nedenler jinekomasti nedenlerinin sadece %1-2’sini oluşturduğu için doktorunuz ancak böyle bir  durumdan şüphe duyarsa sizden ileri tetkikler isteyecektir. Jinekomasti yani erkek meme büyümesi  rahatsızlığı düşündüğünüz kadar az görülen, sadece siz de olan bir rahatsızlık değildir. Toplumda  jinekomasti oldukça yaygındır ve sık yaptığımız estetik müdahalelerden biridir.

Jinekomasti nasıl tedavi edilir?

Tedavisi jinekomasti görüntüsüne neden olan dokunun tipine göre değişmektedir. Ama liposuction  jinekomasti tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir. Büyümenin nedeni yağ dokusu ve meme dokusu  ile birlikte yağ dokunun artışı ise tek başına liposuction çok iyi sonuçlar vermektedir. Sadece meme  dokusunun artışı söz konusu ise liposuction yeterli olmaz ve bir miktar meme dokusunun çıkarılması  gündeme gelebilir. Bu planlama sadece bir plastik cerrah tarafından muayeneniz sonrasında  kesinleşecektir.

1-1,5 saat süren bir operasyon  sonrasında sıkı bir bandaj veya korse ile çıkarsınız ve gece hastanede kalmanız genellikle gerekmeyebilir.

Korseyi 15-30 gün kullanmanız istenebilir. İlk bir hafta yakın sonra daha uzun aralıklarla takip  edilirsiniz. Normal hayatınıza dönüşünüz 3-5 gün sürebilir. Aktif spor bir aydan önce yapamazsınız. 

Jinekomasti gizlenebilirmi?

Bazen de operasyondan korkmak, çekinmek gibi sebeplerle insanlar mevcut problemlerini en azından kıyafetlerinin altından gizlemeye çalışmaktadırlar. Bunun için özel olarak üretilmiş jinekomasti korseleri vardır. Bu korseler sayesinde jinekomasti problemi olanlar rahatça t-shirt ve gömlek giyebilmektedirler. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Orhan Murat Özdemir Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Orhan Murat Özdemir

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al