Erken Boşalma Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Yazar Halim HattatÜrolog • 15 Ekim 2019 • Yorumlar:

Çift açısından cinsel zevki azaltan sorunların başında erken boşalma geliyor. Erken boşalma Türkiye’deki en yaygın cinsel problemlerden biri. Uluslararası Cinsel Tıp Birliği yaklaşık 1 dakika içinde gerçekleşen boşalmaları “erken” olarak nitelendiriyor. Yani ortalama 2 dakika içinde boşalıyorsanız siz de erken boşaldığınızı düşünebilirsiniz. Sürenin yanında erken boşalmanın yarattığı stres ve çift üzerindeki etkisi de önemli kriterler. Erken boşalma bir erkeğin ilk ilişkisinden itibaren oluşabileceği gibi, sonradan da gelişebiliyor.

Özellikle genç erkeklerde ilk cinsel ilişkinin etkisi, performansla ilgili endişeler, suçluluk hisleri, aşırı gerginlik ve deneyimsizlik erken boşalmayı tetikleyebiliyor. Çoğu zaman, erkeğin cinsel deneyimlerinin sayısı arttıkça ve uygun ortamlar doğdukça, erkek boşalma refleksini kontrol etmeyi öğrenebiliyor. Ancak bazı zamanlarda, bu refleks kontrol edilemiyor.

Bunları Hatırlayın:
Çoğu erkek ilk ilişkilerinde erken boşalma eğilimindedir.
Erken boşalma sonradan gelişti ise altta yatan organik rahatsızlık olabilir.
Boşalma refleksini kazanmak güç ama mümkündür.
Bu refleksi kontrol etmede ilaçlar ve terapi yöntemleri kullanılabilir.
Kalıcı “erken boşalma” hem erkeğin hem eşinin cinsel fonksiyonları üzerine zararlı etkileri vardır.
Tedavi gerektiren durumlarda başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Erken Boşalma İçin Risk Faktörleri
Sertleşme sorunu: Sertleşme sorunu ve sertleşmeyi kaybetmekten korkmak erken boşalmaya neden olabilir. Erken boşalma sorunu yaşayan her üç erkekten yaklaşık birinde sertleşme sorunu da bulunur.
Sağlık sorunları: Kalp rahatsızlığı gibi bir sağlık sorunu cinsel beraberlik esnasında endişeye ve aşırı heyecana yol açıp erken boşalma yaratabilir.
Bazı ilaçlar: Nadiren de olsa, beyindeki kimyasalları etkileyen bir ilacın kullanımı da erken boşalma sorununa yol açabilir.
Stres: İş, okul veya aile yaşamındaki fiziksel ve duygusal stresler cinsel ilişki esnasında rahatlamayı ve odaklanmayı kısıtlayarak, erken boşalma yaratabilir.
Düzensiz cinsel hayat: Periyodik olmayan bir cinsel düzen, erken boşalma riskini arttırır.
Performans endişesi: Cinsel performansa çok önem veren ve bu nedenle gerginlik yaşayan kişilerde erken boşalma daha sık görülür.

Psikolojik faktörlerin yanında erken boşalmada sorunun altında hormonsal, sinir sistemi kaynaklı, anatomik veya başka bir fiziksel sorun olup olmadığı incelenmelidir. Örneğin hislerinin aşırı hassasiyeti, pelvik kasların yetmezliği, idrar yolu ve prostat sorunlarında erken boşalmaya oluşabilir. En önemli risk faktörlerinden biri de sertleşme sorunudur. Bunun için erken boşalmada hem biyolojik hem de psikolojik incelemeleri ve tedavileri sunan bir merkeze başvurmak önemlidir.

Bu incelemeler çok kısa süre içinde klinik ortamda tamamlanıp gereken tedavi verilebilmektedir. Sistemik-lokal ilaç seçenekleri, bitkisel çözümler, biofeedback ve boşalma refleksini kontrol etmeyi hedefleyen cinsel egzersizler kişiye özel olarak planlanır.

Tedavide, erken boşalmanın altında yatan organik ve psikolojik faktörleri bulmak için ayrıntılı bir sağlık öyküsüne ek olarak, fizik muayene ve bazen de ileri tanı tetkiklerinden yararlanılıyor. Altta yatan organik bir neden bulunduğunda, öncelikle bu sebep ortadan kaldırılıyor. Bu noktadan sonra erken boşalmanın tedavisi sistemik ve lokal ilaçlar ve cinsel terapi egzersizleriyle yapılıyor.Hekimin önereceği geciktirici krem ve jellerden yararlanılabiliyor. Erken boşalmaya eşlik eden sertleşme sorunu da bulunuyorsa, bu şikayete yönelik tedavi de veriliyor. İçeriğinden emin olunmayan ürünlerde ise allerjik reaksiyonlar, döküntü-yanma-şişlik-ödem ve cinsel fonksiyon kayıpları gibi komplikasyonlar yaşanabileceğini unutmayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Halim Hattat Androloji, Üroloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)