Erken Boşalma Tedavisi

Yazar Esra Saraç ÖztürkPsikolog • 21 Nisan 2022 • Yorumlar:

ERKEN BOŞALMA NEDİR?

Ülkemizde her 10 erkekten 7’sinin bilinçli ya da bilinçsiz erken boşalma sorunu yaşadığı bilinmektedir. Erken boşalma sorunu çiftin cinsel yaşamındaki problemlere neden olmakla birlikte, ilişkisel sorunlara, öfke ve çatışma sorunlarına da neden olmaktadır. Erken boşalma sorununda erkeğin ’’Erken boşalıyorum. Eyvah!’’ düşüncesi ile yetersizlik ve özgüven kaybı yaşamasına ve aynı zamanda kontrolü kaybediyorum kaygısıyla boğuşmasına neden olduğu sıklıkla görülür.

Erken boşalma, cinsel ilişkide kendi denetim ve arzusu olmadan kişinin boşalma sağlamasıdır. Boşalma kontrolünü sağlayamama durumu erkek cinsel ilişkiye başlamadan hemen öncesinde veya hemen sonrasında gerçekleşir. Burada yaşanılan boşalma süresinin yetersizliği, partner arasında uyumsuzluğa neden olmaktadır. Çünkü, partneri uyarılmadan ve tatmin olmadan cinsel ilişki sonlanmıştır. Bu durumda çiftler arasında gerginlik artış gösterir. Boşalma süresini tam net süre olarak söylemek doğru olmasa da bunun için belirlenen kıstas 5 dakikadan az yaşanması erken boşalma sorunu olarak değerlendirilebilir. 5-7 dakika arasında olan cinsel birliktelik istenilen düzeydedir.

     Sizde erken boşalma sorunu olup olmadığını aşağıdaki belirtileri okuyarak anlayabilirsiniz. Eğer bu belirtilerden birçoğu bende var diyorsanız bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

  1. Cinsel birleşmede 5 dakikadan önce boşalıyorum.

  2. Partnerim tatmin olmadan ben boşalmış oluyorum.

  3. Sıklıkla boşalma refleksimi kontrol edemiyorum.

  4. Cinsel ilişkiden haz almadan boşalmış oluyorum.

  5. Birkaç git-gel hareketinden sonra veya vajinaya değer değmez boşalıyorum.

  6. Erken boşalacağım korkusu ile cinsellik yaşıyorum.

  7. Oldukça yetersiz hissediyorum.

  8. Günün büyük bir bölümünde öfkeli ve saldırganım.

  9. Çaresiz hissediyorum.

  10. Bu olumsuz duygularla baş etme için sıklıkla alkol veya uyarıcı bir madde alıyorum.


 

Erken Boşalma Tedavisi

     Erken boşalma sorunu ile başvuran kişinin ilk olarak bu sorunun fizyolojik mi ya da psikolojik mi boyutu psikoterapist tarafından araştırılır. Eğer, uzman hekim tarafından sorunun fizyolojik olmadığı saptanmış ise ve sorun psikolojik kökenli olduğu anlaşılmış ise bu durumda psikoterapist ile süreç devam eder. Cinsel terapi uygulanmaya başlanır. Cinsel terapi alacağınız uzmanın mutlaka cinsel terapi eğitimi almış olmasına dikkat edin. Bu terapi yöntemi ile kişilerin cinsellik hakkında yanlış inanışları düzeltilerek ve gerekli egzersizler ev ödevi şeklinde verilerek tedavi süreci devam eder. 


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Esra Saraç Öztürk Psikoloji, Aile Danışmanlığı, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)