Erken Boşalma

Yazar Tolga AltınokPsikolog • 22 Haziran 2022 • Yorumlar:

Erken boşalma ile ilgili birçok teori, yaklaşım ve tedavi bulunmaktadır, bunlar içerisinde erkek ve kadını bütünsel olarak ele alan Seksofonksiyonel Terapi yaklaşımı “Erken boşalmayı erkek veya kadın istemeden boşalmanın gerçekleşmesi” olarak ele alır. (de. Carufel.2009).

Erken boşalma erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur. Masters ve Johnson’ın teorisine göre klasik koşullanma olarak: Masturbasyon ya da cinsel ilişki sırasında yakalanma korkusu, anksiyete, suçluluk düşünceleri nedeni ile acele edildiğinde bunu hızlı bir boşalma yanıtı takip edebilir. Bu ilk deneyimden sonra erkek erken boşalmaya koşullanır.

Semptom olarak erken boşalma yaşam boyu veya edinsel olabilir. Eğer ilk cinsel birleşmeden itibaren görülmüş ise yaşam boyu, sonradan ortaya çıkmış ise edinsel erken boşalma sorunu olarak tanımlanır. Erken boşalma, boşalma refleksini kontrol edememekten kaynaklanmaz daha ziyade cinsel uyarılmayı yönetememekten kaynaklanır. Boşalma refleksi değil, aşırı uyarılma erken boşalma nedenidir. Boşalma süresi normal ve sağlıklı olarak işlemektedir. Sorun cinsel uyarılmanın hızlı yükselmesi, boşalma refleksini başlatacak eşiğe hızlı ulaşması ve boşalmanın istenilen zamandan önce gelmesidir.  

Erken boşalmada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da cinsel ilişkide bir partnerle erken boşalma olurken diğer bir partnerle veya düzenli cinsel ilişki yaşadığı eşiyle görülmeyebilir. Bazı erkekler ön sevişme öncesinde, eşin soyulduğunu görür görmez, bazıları vücut temasında veya kendi cinsel organına dokunması sırasında veya penis vajinaya dokunduğunda, vajinada birkaç git gel hareketi yapar yapmaz kısa bir süre sonra boşalırlar. Genellikle bu sorunu yaşayan erkekler cinsel etkileşim sırasında vajinaya girmeden boşalacaklarından dolayı kaygılanıp korkarlar ve bedenlerine veya cinsel organlarına dokundurmazlar. Partnerin penise dokunmasını istemezler. Bazı erkekler ön sevişmede kadını aşırı uyarır ve kadın orgazm eşiğine geldiğinde vajinaya girerler.  

Bilmemiz gereken en önemli konu, erkeğin boşalma refleksini kontrol edemeyeceği ama cinsel uyarılmasını kontrol edebileceğidir. Seksofonksiyonel Terapi, Erken Boşalma tedavisinde yapılandırmış 12 seanslık bir terapi programı sunar. Bu terapi programı her seans temel olarak cinsel bilgilendirme, vücudu kullanarak cinsel gerilimi düşürme egzersizlerini ve ev ödevlerini içerir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Altınok Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Tolga Altınok

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al