ERKEN BOŞALMA

Yazar Cem ÖzlükÜrolog • 4 Ağustos 2017 • Yorumlar:

ERKEN BOŞALMA

Halk arasında yaygın olarak “erken boşalma”, ”erken orgazm”, ”hızlı boşalmak” diye adlandırılan “kontrolsüz boşalma” veya “denetimsiz boşalma” sorunu özellikle 40 yaş altı erkeklerde en sık rastlanan bir sorundur.Genellikle dile getirilmesi güç olduğundan ve göreceli bir kavram olduğundan rastlanma sıklığı konusunda yeterli bilgi yoktur (klinik tecrübemiz; ülkemizde neredeyse her iki erkekten birinde görüldüğüdür). Aslında hemen her erkek hayatının bir bölümünde bu sorunla karşılaşabilir. En azından ilk cinsel deneyimleri esnasında oluşan gerginlik sebebiyle erken boşalma görülebilir ve zamanla ejakulasyonu kontrol etmeyi öğrenebilirler. Erken boşalma sorun yaşayan erkeklerde aynı zamanda sertleşme problemleri (iktidarsızlık) ve cinsel isteksizlik sorunları da görülebilmektedir. Oldukça sık görülen bu sorunu erkekler ve özellikle çiftler abartmayıp, erkeğin üstüne çok fazla ağırlık yüklememelidirler. Erken boşalmanın % 100 tedavi edilebilecek bir sorun olduğunu bilmelidirler. Boşalma kontrolü kesinlikle öğrenilebilen bir durumdur.

Erken boşalma nedir?
Erken boşalma tanımı; cinsel ilişki sırasında penisin vajina içerisinde 1 dakikadan daha az kalmasından sonra istemsiz (kontrolsüz) şekilde boşalmanın gerçekleşmesi ve kişi tarafından arzu edilmeyen bu durumun 6 aydan daha uzun sürmesidir. Bazı kitaplarda 2 dakika ,bazılarında 4-7 dakika ve altında olması diye de geçebilir. Erken boşalmayı bu şekilde dakikalara sığdırarak tanımlamak yerine(Masters ve Johnson’un erken boşalma tanımlaması her iki eşin de tatmin olması şeklindedir), kontrolsüz boşalma sorunu olarak kabul edip şu şekilde tanımlayabiliriz;

• Boşalma tetiklenmeden önceki aşamada durmayı kontrol edememe,
• Bu sorunun her ilişkide yineleyici ve tekrarlayıcı bir biçimde olması,
• Cinsel partnerin bu durumdan memnun olmaması,
• 6 ay boyunca sürmeli ve kişinin bu durumdan rahatsız olması gerekir.
Erken boşalan kişi genellikle “o an geldiğinde kendini tutamadığını” söyler. Bu nedenle erken boşalma gerçekte bir cinsel uyumsuzluktur. Cinsel siklusta bir plato fazı yani cinsel zevkin alındığı safha vardır. Bu erkeklerde plato fazı çok kısa sürer ; dolayısıyla partneri de hem bu plato fazını hem de ejakulasyon yani boşalmayı yaşayamayabilir. Sonuç olarak kadında cinsel doyumsuzluk, partnere karşı bir öfke ve stres gelişebilmekte ;erkekte ise ”partnerimi tatmin edemeyecek miyim?”, ”gene erken boşalırsam” vs vs gibi düşünceler, korku ve heyecana yol açar. Sonuç olarak zaten erken boşalma sıkıntısı olan erkekte bu kısır dögü hem erken boşalmayı tetikler, hem de sertleşme problemleri (iktidarsızlık) ve cinsel isteksizlik sorunlarına da neden olabilir. Erken boşalma sorunu yaşayanlarda öfke, mutsuzluk, konsantrasyon problemleri, depresyon ve özgüven kayıpları sık olarak ortaya çıkar. Bunlar tüm evlilik hayatlarını, sosyal ilişkilerini ve hatta iş hayatını dahi olumsuz etkileyebilir. Bazı erkekler ise tam tersi bir tavırla durumlarını kanıksamakta, önemsememekte, normal gibi görmekte ve cinselliği haz almaktan çok skora dayalı bir karşılaşma gibi görmektedirler. Çünkü etraflarındaki toplumsal öğreti ve cinselliğe bakışı maalesef o şekildedir.

Erken boşalma türleri;
a) Primer (birincil) erken boşalma
Hayat boyu sorunun varlığı ile ilişkili durumdur.

b) Sekonder (ikincil) erken boşalma
Daha önceden erken boşalma sorunu yokken, sorunun daha sonradan ortaya çıkmasıdır.

c) Durumsal (dönemsel) erken boşalma
Belli partnere karşı erken boşalmanın yaşanmasıdır.

Cinsel yaşamın başlarından itibaren erken boşalma sorunu varsa buna primer (birincil, ömür boyu), sağlıklı giden cinsel yaşamın belli bir döneminde ortaya çıkan bu soruna da sekonder (ikincil, kazanılmış) erken boşalma denir.

Erken boşalma tipleri ve nedenleri :
Çoğu kez hızlı ve yakalanma korkusuyla yapılmış mastürbasyon öyküsü vardır. Mastürbasyon yaparken veya ilk cinsel deneyiminde basılan ya da yakalanan erkek; sonraki cinsel deneyimlerinde dikkatini dışarıya yöneltir, kendi uyarılmasını ve kontrol noktasını fark edemez.Hazza ve duygularına odaklanamaz, cinsel zevki endişe, korku ve kaygıya dönüşür. Bunların hepsi strese yol açarak sempatik sistemi aktive eder ve orgazm refleksinin daha hızlı çalışmasına ve sonuç olarak erken boşalmaya neden olur.

Özgüven eksikliğine bağlı:Kişi kendiyle barışık olmaması veya cinsel partnerin ona karşı olan yaklaşımı, eleştirel tavrı vs erkekte özgüven kaybına neden olabilir.Erkek özellikle cinsellikteki özgüvenini kaybedip erken boşalma yaşayabilir.

Psikolojik nedenlere bağlı:Geçici depresyon veya anksiyete gibi psikolojik sorunları olan erkeklerde erken boşalma veya geç boşalma/boşalamama sorunları görülebilir.

Strese bağlı:iş sorunları,ekonomik sıkıntılar gibi , psikososyal stres de erken boşalma nedeni olabilir.

Miks (karışık) tip erken boşalma:Erken boşalmasertleşme problemleri (iktidarsızlık) , cinsel isteksizlik veya penisde ereksiyon esnasında eğrilik ve/veya ağrı (peyronie)gibi diğer cinsel bozukluklarla beraber olabilir.(Ör:sertleşme sorunu yaşayan bir erkeğin aşırı korkusundan erken boşalma sorunu ortaya çıkabilir.Veya peniste eğriliği olan ve cinsel ilişkide ağrı çeken erkek bir an önce boşalmaya şartlanıp erken boşalma sorunu yaşayabilmektedir.)

Bilgi eksikliğine bağlı :En sık görülen tiplerden biridir.Cinsellik hakkında (cinsel fizyoloji) hakkında yeterli bilgiye sahip degildirler.Hatta yanlış bilgiye sahiptirler.Erken boşalmayı kontrol edecek teknikler konusunda farkındalıkları azdır . Penisine oldukça fazla anlam yüklemişlerdir ve genellikle performans anksiyetesine girerler.Kültürel etkenler, toplumsal rol ve davranışlar erkeğin cinsellik konusunda kadına göre daha baskın ve hakim olması gerektiği şeklinde bir dayatmayı da beraberinde getirmektedir. Penise ve erkeğin cinsel kimliğine yüklenen bu aşırı anlam erkek için oldukça ağır bir yük olmaktadır. Toplumun erkek cinselliğine yüklediği bu yanlış ve gereksiz anlam erkeğin cinsel hayatına da etki etmektedir. Cinsel ilişki sırasında pek çok erkek bu nedenle “performans anksiyetesi” nedeni ile erken boşalmaktadır.

Nörolojik sisteme bağlı:Nadir görülen bu tipte; aşırı duyarlı sempatik sistemleri vardır. Sonuçta hızlı işleyen boşalma refleksleri vardır. Genital bölge kasları (bulbocavernosus reklex) daha hızlıdır.

Penisin aşırı duyarlılığı:Özellikle glans penis (penis başının) temas karşı oldukça hassas olması erken boşalmaya yol açabilir. Bu tip hasta grubu penis başına enjeksiyon tedavisinden yüksek oranda fayda sağlamaktadır.

Psikolojik sisteme bağlı:Bipolar bozukluk, kronik depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, şizofreni, travma sonrası stres bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, kişilik bozuklukları (çekingen kişilik bozukluğu, bağımlı kişilik bozukluğu, narsistik ve ya borderline kişilik bozukluğu) gibi kronik psikolojik rahatsızlıktan kaynaklanabilir.

Fiziksel hastalıklara bağlı:Erken boşalmaya en çok neden olan fiziksel rahatsızlık prostat iltihabıdır (prostatit).bazen idrar yolu enfeksiyonları ve üretritlerde de erken boşalma görülebilir. Bazı sistemik hastalıklarda da (karaciğer yetmezliği, kalp hastalıkları,ağır böbrek hastalıkları) erken boşalma görülebilir. Endokrinopatiler (özellikle tiroid, prolaktin ve testosteron hormon bozuklukları) erken boşalma yapabilir.Magnezyum düşüklüğü ve kalsiyum yüksekliği de erken boşalma nedeni olabilir.

Fiziksel yaralanmaları bağlı:Bel bölgesi ,omurilik travma yaralanması (T12-L1 düzeyi), parapleji ,penis yaralanması, leğen bölgesi yaralanmaları veya ameliyatı sonrası cinsel bölgelerdeki nörolojik sistemde zedelenme olup boşalma kontrolü azalabilir veya kaybedilebilir.

İlişki stresine bağlı:İlişkideki duygusal çatışmalar, partnere karşı aşırı hassasiyet, yanlış anlaşılmalar ,aldatılmaya karşı bir cevap nedeniyle de erken boşalma gelişebilir. İlişki sorununa bağlı erken boşalma genelde sonradan kazanılmıştır.

İlaçlara bağlı:Psikiyatri hastalıklarında kullanılan ilaçların ani kesilmesi, soğuk algınlığı ve grip ilaçlarının yoğun bir şekilde kullanımı ve bazı alerji ilaçlarının kullanımı sempatik sistemi uyarıp erken boşalmaya neden olabilmektedir.

Cinsel Yanıt Döngüsü:
(erkek mavi ile, kadın kırmız ile gösterilmiş.)
Erken boşalma yani kontrolsüz boşalma; yandaki grafikte de görüldüğü gibi cinsel yanıt siklusundaki plato fazının kısa sürmesidir. Kadının orgazm olabilmesi için erkekteki bu plato fazının uzun sürmesi ,en azından cinsel partnerini orgazm edebilecek sürede kontrol edebilmesi gerekir.Kadın boşaldıktan sonra tekrar boşalabilir, arka arkaya orgazm yaşayabilir. Genellikle erkekler boşaldıktan sonra çözülme, rahatlama (resolutıon) fazına girer. Yani erkeğin tekrar erekte (penisin sertleşmesi) için zamana ihtiyacı vardır. Sonuç olarak erkek boşalmasını kontrol edebilmeli ve cinsel partneri orgazm olduktan sonra tetiği çekip boşalmalıdır.

Erken Boşalmada Eş (cinsel partner) Desteği
Cinsellik, iki taraflı olan bir işlevdir. Burda kadınların eşlerine karşı olan tutumları oldukça önemlidir. Suçlayıcı, kırıcı ve aşağılayıcı sözler söylerek, zaten erkeğin üzerinde olan stresi (anksiyete, kaygı ve heyecan) artırmak yerine; onun hep yanında olup, destekleyici olmalıdır. Erken boşalma tedavisi bir süreçtir. Erkeğin boşalmayı kontrol edecek ve geciktirecek olan teknikleri öğrenmesi için bir zamana ihtiyaç vardır. Bu süreçte kadın ,cinsel partnerini motive etmeli ,tedavi süresince aktif rol oynamalıdır. Bununla beraber erken boşalması olan erkeğin cinsel partnerinde de ilerleyen dönemde anorgazmi (orgazm olamama) gibi bazı cinsel sorunlar görülebilmektedir. Bu nedenle çift sabırlı, verilen tedavilere uyumlu ve birbirlerini motive edici olmalıdırlar. Günümüzdeerken boşalma (prematür ejakülasyon) tedavisibu konuda uzman kişiler tarafından rahatlıkla yapılabilir hale gelmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)