Eroin Bağımlılığı Tedavisi

Yazar Burak ToprakPsikiyatrist • 14 Mart 2019 • Yorumlar:

Eroin, en fazla bağımlılığı yapan maddelerden bir tanesidir. Kısa sürede bağımlılık yapan eroin kullanıcıların hayatını adeta kabusa çevirmekte, aile, arkadaş, iş yaşantısını yok etmektedir. Her yıl eroine bağlı nedenlerden dolayı binlerce kişi ölmektedir.

Bağımlılık yapıcı maddeler arasında en zararlılarından biri olan eroinden kurtulmak isteyen kullanıcılar tedavi arayışına girmekte ancak çeşitli nedenlerden dolayı kullandıkları ilaçları erken dönemde bırakma riski ile karşı karşıya gelmektedirler.

Bağımlılık tedavisinden en büyük sorunlardan biri tedaviye başlamış kişinin ilaç tedavisini uzun vadede sürdürmekte zorlanması ve bir müddet sonra ilaçları terk etmesidir diyebiliriz. Bu yüzden son yıllarda geliştirilen depo iğne tedavilerinin bağımlılık tedavisinden yeni bir umut olduğunu söyleyebiliriz. Birçok avrupa ülkesinde ve ülkemizde de sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu tedaviler son 1 yıldır giderek artan oranda uygulanmakta ve bağımlılık tedavisinde ciddi başarıların kazanılmasını sağlamaktadır.

Bağımlılıkta uygulanan uzun etkili iğneler ile kişide 3 aylık koruma sağlanmakta kişinin bu süre içinde madde isteği büyük oranda azalmakta, madde kullanmak istese dahi kişi, maddenin verdiği etkiyi alamamakta ve içme davranışına son verebilmektedir.

Bağımlılık tedavisi en az 1 yıl devam ettirilmek zorunda olduğu için kişiler genelde bir kaç ay sonra kendilerini iyi hissedip ilaçlarını ve tedaviyi sonlandırma eğilimi göstermekte ve kısa sürede yeniden bağımlılık tuzağına düşebilmektedirler. Bu yüzden geliştirilen uzun süre etkili iğneler en az 3 ay boyunca kişiyi koruyabilmekte ve yapılan enjeksiyon sayesinden kişinin vücudunun ilaçsız  kalma riski ortadan kalkmakta ve bağımlılığın tekrarlanmasının önüne geçilmektedir.

Bağımlılıkta uzun etkili iğne tedavileri ile hem madde isteği azalarak kişinin maddeye yönelmesi engellenmekte hem de maddeye maruz  kalsa dahi istediği hazzı alamamakta ve maddeyi bırakma eğilimi gösterebilmektedir.

Özellikle eroin bağımlılığında kullanılan uzun etkili iğne tedavisi aynı zamanda alkol isteğinide azaltabildiği için alkol bağımlılık tedavisinde de uygulanmaktadır.

Öncelikle madde kullanıcısının gerek ailesi gerek tedavi ekibi tarafından tedavi motivasyonunun arttırılarak ikna edilmesi gerekmekte sonrasında kişiyi maddeden arındırdıktan sonra 3 ayda bir enjeksiyon tedavisi başlatılması gerekmektedir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)