Eroin Bağımlılığı ve Tedavisi

Yazar Suat EkinciPsikiyatrist • 6 Aralık 2018 • Yorumlar:

Eroin, baz morfinden üretilmekte ve morfinden çok daha güçlü etkisi olan bir uyuşturucudur. Kullanıcılar arasında, peynir, toz, corex olarak adlandırılır. Kahverengi toz halindedir. Buruna çekilerek, sigara içinde, folyo üzerinde ve damar yoluyla kullanılır. Kullanımı takiben 1-2 hafta içerisinde bağımlılık gelişebilir. İlk kullanılmaya başladığında, rahatlatıcı ve keyif verici etkisi olmaktadır. Zamanla aynı etkiyi yakalayabilmek için daha fazla miktarda kullanılmaya başlar. Buna tıpta tolerans denmektedir. Kullan kişide hareketlerde yavaşlama, uykuya meyil ve sakinlik olur. Uzun dönem kullanımında, ciddi klio kaybı, sosyal etkinliklere karşı ilgi kaybı, kendine bakımında azalma olur. Kişi yalan söylemeye başlar, madde kullanımını gizlemek veya maddeyi temin etmek için. Davranış değişiklilikleri gelişir, sorumluluklarını yerine getirememeye başlar, iş performansı düşer. Maddi kayıplar artar. Eroin kullanan kişi bir süre sonra maddeyi almadığında şiddetli yoksunluk belirtileri yaşar. Bel ve eklemlerde ağrılar, uykusuzluk, sinirlilik, sıcak soğuk basmaları, uykusuzluk, bulantı-kusmalar olur. Burun akıntısı göz yaşarması gibi gribi andıran belirtiler olur.

Tedavi kısmı: Eroin bağımlılığında ideal tedavi, hastaneye yatırarak tedavi edilmesidir. Hastanın yatarak arınma tedavisi yapılır, yoksunluk belirtileri düzeltilir.

Üç farklı ilaç tedavisi vardır;

1. İmplant, pellet, çip: arınma sonrası kullanılır. Naltrexone içerir. Naltrexone beyinde eroinin gittiği yerleri kapatır. eroin isteğini azaltır aynı zaman da kullanım olduğu durumlarda etki etmesine, hastaların tabiri ile kafa yapmasına izin vermez.

2. Buprenorfin içerir, eroini bırakmak için veya tekrar eroin kullanılmasının engellemek için içilir. Uzun süreli kullanımı bağımlılık yapar.

3. İğne tedavisi, 3 ve 6 aylık etki süreleri olan iğneler şeklindedir. Cerrahi işleme gerek yoktur.

Bağımlı bir hastanın tedavisinde ilaçlar, koruyucu tedaviler önemlidir. Ama bir o kadar da yaşam biçimini değiştirmek de önemlidir. Madde kullanan ortamlardan, madde kullanan kişilerden uzak durması gerekir. Eroin bağımlılığı olan bir bireyin madde ortamında bulunması halinde tekrar kullanmaya başlama riski maalesef yüksektir.

Bağımlılık tedavisinde sorun sadece maddeyi bırakmak değil daha önemlisi tekrar maddeye dönmemektir. Bu yüzden yaşam biçimini değiştirmek önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)