Eşler Arasında İletişimde Önemli Hatalar ve Çözüm

Yazar Ömer Özbulut • 28 Aralık 2023 • Yorumlar:

- Geçmişin sorunlarını gündeme getirmek, özellikle bir çatışma yaşandığında geçmişin problemleri ile o anda yaşanan sorunu daha çözülmez hale getirmektedir.

Geçmişe gitmenin dinamiğinde mevcut sorunu çözmekten kaçmanın, sorunla yüzleşmenin çekincesi olduğunu söyleyebilirim. Bu hatamızı farketmediğimiz zaman sorunlarımız çözümsüzleşerek birikir, zamanla çözülemeyen sürekli bize mutsuzluk yaşatan sorunlar yumağına dönüşür.

Sende böyle demiştin veya böyle yapmıştın gibi diğer sorunlarla karmaşık hale sokmamalı, her sorunu kendi içinde tartışmalıyız.

- Sorunu tartışırken ve suçluyu bulmaya çalışmak yerine, soruna çözüm odaklı yaklaşmalıyız.

Halbuki sorun belli önemli olan eşlerden birinin suçlu olması değil, ortada duran sorunun çözülmesidir. Bir suçlu bulmak bizi gerecekken, sorunu çözmek ikimizide rahatlatacaktır.

- Eşimizin sorun olarak gördüğü rahatsız olduğu problemi çözmek anlamak yerine duymazdan gelmek sorunu geçiştirmek.

Bu eşimizde değer verilmediği, düşüncelerinin önemsenmediği küçük görüldüğü duygusunu oluşturacak gönül kırıklığına sebep olacaktır. Zamanla eşimizde öfkeye neden olacaktır. Buda ya agresif tutumlara neden olacak yada kendisini korumak için bizden uzak duracak, sorunları konuşmayan içine kapanan biri haline gelecektir.

- Beyin okuma, eşi dinlemek yerine onun söyleyeceklerine cevap bulmaya çalışmak.

Bu hem etkili dinlemeyi bozar hem de yanlış anlamamıza neden olur. Eşimizde saygı görülmediği duygusuna neden olan iletişimi bozan en kötü yaklaşımlardan birisidir. Eşimizi incitir ve agresif olmasına neden olur. Sorunları anlatmak yerine bizden uzaklaşmasına neden olur.

- Eşlerin birbirini açık olmadıkları inancı, kötü ilişkinin esaslarından biridir.

Eşlerin şeffaf olmaları güven hissini besler, birbirilerine saygıyı arttırır, düşünce ve ihtiyaçlarını daha rahat ifade ederler. Duygusal bağlılıkları artar. Açık iletişim kaçınılmaz çatışmaların çözümünü birlikte üretmelerini sağlar.

Eşler stres ve zor sorunlarını paylaşabilir ve birlikte çözüm üretebilirler. Eşlerin kişisel gelişimlerini tamamlamanın, mutlu ve tatmin edici birlikteliğin yolu güvende geçer.

- Eşinin beklentilerine ilgisizlik, beklentilerinin karşılanmadığını düşünen eşin hayal kırıklığı yaşaması ve doğaldır.

Ev işleri dahil her türlü beklentiler takım ruhu içinde hareket etmek paylaşımlarımızı artırarak uyumumuzu arttırır. Eşlerin duygusal ve cinsel ilişkiler dahil fizyolojik beklentilere anlayış göstermeli, rutinlerinden boğulmadan kaliteli, uygun vakit ayırmalı.

Eşimizin kişisel alanına saygı duymak bekleme isteğine hak vermek, onun kişilik ve birey ruhunu güçlendirir, rutinlerin monotonluğundan kurtarır, rahatlatır.

Eşler sevgiyle takdir edilmeyi bekler, bunu hatırlatıcı küçük jestler de olsa yenilemeli, pekiştimeliyiz.

Hatalı tutumlarımızı, genellikle özümsediğimiz için fark edemeyiz. Çözemediğimiz, çıkış yolu bulamadığımız durumlarda profesyonel yardım almayı ihmal etmeyelim, zaman kaybetmeyelim.

Doç. Dr. Ömer Özbulut

Ruh sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Psikiyatrist-Psikoterapist

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)