ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

Yazar Olcay DilberDiş Hekimi • 14 Mayıs 2017 • Yorumlar:

GÜLÜŞ TASARIMI

Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Dişhekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Gülüş Tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmektedir.

  • Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüşü planlamaktır. Gülüş tasarımını etkileyen faktörler :

  1. Yüz Hatlarınız
  2. Cinsiyetiniz
  3. Yaşınız
  4. Gülüş simetrisi
  5. Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
  6. Dudaklarınız
  7. Dişetleriniz

Gülüş tasarımına ilk önce yüz hattınızın hangi geometrik şekle uyduğu tespit edilerek başlanır. Kişinin yüzündeki hatlar dişin hangi formda seçilmesi gerektiğinin şifrelerini içerir. Aşağıda belli başlı yüz şekilleri ve bunlara uygun diş formları görülmektedir.
Yeni estetik dişhekimliği yaklaşımlarıyla “perioral bölge” de dişhekiminin tedavi alanına giriyor. Fasiyal analiz yöntemleri ile perioral ve oral bölgedeki estetik planlamalara laser, Botox , dermal fillerler (dolgular) ve laminate veneerlar, full seramik restorasyonlar veya zirkonyum porselen kronlar ile destek veriliyor. Estetik dişhekimliğinin en çok odaklandığı konsept “gülüş tasarımı” olmuştur. Laminate veneerlerin geliştirilmesi ve bonding tekniklerinin hayata geçirilmesini takiben kuron boyu uzatma cerrahisi ile birlikte estetik kuralların dudak-diş eti-diş morfolojisi üzerinde uygulanması ile oluşturulan yeni gülüşler ve bu konseptin içeriğinin tüm perioral bölgeye botulinum toksinleri (BTX-botox) ve doku doldurucular (dermal fillerler) uygulamaları ile yaygınlaştırılıp genişletilmesinden oluşmaktadır. Bu yaklaşım çerçevesinde uygulama yöntemleri olarak protetik işlemlerin yanı sıra peri-oral bölgede yeni doku hacimleri yaratılmakta ve estetiği arttırıcı düzenlemelere gidilmektedir. Bu yüzdendir ki, estetik diş hekimliğinin yeni yaklaşımı oral dokuların sadece intra-oral (ağız içi) dokularla değil, daha da geniş bir perspektifle fasiyal(yüz) analiz çerçevesinde değerlendirilmesi ve aynı zamanda perioral bölgeye de müdahale edilmesi şeklindedir. Hekim oro-fasiyal bölgede planlamasını veya uygulamasını yapmış olduğu laminate veneer, full seramik restorasyonlar veya zirkonyum kronlar ile tedavisini , bir takım fasiyal analiz yöntemleri ile perioral ve oral bölgedeki estetik planlamalarıyla da ( BTX ve dermal fillerler) destek vermelidir.

Fasiyal Analiz: Yüz özelliklerinin belirlenerek bu morfolojik yapılanmada oral ve perioral bölgede yapılacakların planlanması, Protetik işlemler için yüz karakteristiğine uygun diş morfolojisinin saptanması amacıyla yapılan bir çalışmadır. İnspeksiyon ve sefalometrik analizin yanısıra standardize edilmiş portre, oblik ve profil fotoğraflarından yararlanılır.

Kuron Boyu Uzatma: Kuron Boyu Uzatma (KBU) “estetik dişhekimliği”nin gelişmesi ve bununla birlikte “gülüştasarımı” yaklaşımının yerleşmesi ile yaygınlık kazanmıştır. Estetik dişhekimliğinde KBU’nun amacı gülümseme anında üst dudak gülme hattının altında kalan ve istenmeyen şekilde görülen dişeti bölümünün dikey olarak azaltılmasıdır. Son yıllarda benzer bir amaca ulaşmak için botulinum toksinlerinin kullanımıda uygulamaya girmiştir. Tüm bu minimal girişimler sonrası tamamen bireysel olarak belirlenen yüze, yaşa, cinsiyete ve kişiliğe uygun olarak tayin edilen laminate veneerlar, full seramik restorasyonlar veya zirkonyum porselen kronlar ile protetik tedavi tamamlanır ve tam yüz rehabilitasyonu diş hekimliği açısından bitirilmiş olur.

Nasolabial Bölge İndirme: “GülüşTasarımı” (Gummy Smile Design) Botulinum toksinlerinin (BTX) tıbbın diğer dallarında olduğu gibi diş hekimliğinde kullanımıyla rutine girme yolundadır. Gülüş tasarımında BTX kullanılarak burun dudak arası bölgenin paralizisi ile üst dudağın aşağı sarkarak dişetlerini maskelemesiyle “gummy smile”ın kompensasyonu hedeflenir.

Peri-Oral Bölgede Dermal Filler: Gülüş tasarımını tamamlayan unsurlardan biri de dudak konturlarıdır. Son dönemde peri-oral bölgede dudaklara hacim ve çok daha önemlisi protetik işlemler ile bir yere kadar restore edebildiğimiz ‘’smoker line’’ların kompanse etmek ve geri kazandırmak amaçlı dermal filler malzemelerinden yararlanılmaktadır.

  • LAMİNATE VENEER (YAPRAK PORSELEN)

Lamineyt, Lamine ya da lamina olarak da bilinir. Dişlerin ön yüzeyleri olan dudak ve yanakla temas eden yüzeylerine yapıştırılan, çok ince yapıdaki porselen yaprakçık seramiklerdir.
Genellikle dişler hiç kesilmeden uygulanabildiği gibi dişlerin üzerinden çok az bir aşındırma yapılarak da uygulanabilmektedirler . Yaprak Porselenler, çok ince olmaları ve metal içermemeleri sayesinde gelen ışığın geçmesine imkân tanırlar. Bu sayede doğal diş gibi görünürler ve estetik görünümleri son derece başarılıdır. Kişiye özgü doğru renk ve model çalışması yapılırsa yapay görüntü olmaz ve doğal bir görüntü oluşur.
Çoğu durumda estetik olarak tatmin edici olmayan kendi dişlerinizin üzerine yapılacak lamina diş kaplamalar, sağlam yapıları ve değişmeyen parlak renkleriyle, dişlere güzellik ve doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler.
Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir dış üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir yapıştırıcı ara madde ile yapıştırılır.
Işık geçirgenliklerinden dolayı doğal dişten ayırt edilemezler.

  • Uygulama AlanlarıÖn dişlerinde kırık olan kişilere,,
  1. Dişlerinin ön yüzeyleri çeşitli faktörler (sert fırçalama vb) nedeniyle aşınmış olan kişilere,
  2. Dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere,
  3. Dişlerinde az çapraşıklık olup tel – braket takmak istemeyen kişilere,
  4. Ön dişlerinde büyük dolgulara bağlı renk değişikliği olan kişilere,
  5. Dişlerinin arasında boşluklar olan kişilere,
  6. Gülme sırasında üst dişleri hiç gözükmeyecek kadar diş boyutları kısa olan kişilere uygulanabilmektedir.
  • Avantajları
  1. Küçük bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir.
  2. Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler. Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere sahip olması sadece laminate veneer ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir kesim (0.3 – 0.7 mm ) ile sonucun daha düzgün olması sağlanabilir.
  3. Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir. Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
  4. Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir.
  5. Aşınmaya karşı direnci yüksektir. Dişi korurlar ve çürük gelişmesine engel olurlar.
  6. Porselen bir uygulama yapıldığı anlaşılamayacak kadar doğal görünümlüdürler.
  7. Dişlerin dil tarafında hiçbir işlem yapılmadığından hastalar yabancılık hissetmezler. Dolayısıyla adaptasyonu çok kolaydır.
  • Dezavantajları

Diğer restorasyonlara göre sağık açısından üstünlükleri vardır. Ancak diğerlerine kıyasla biraz daha pahalı bir sistemdir.
Hassas bir tekniktir.

  • Yapımının uygun olamadığı durumlar
  1. Sağlıksız dişetleri olan kişilerde öncelikle dişetleri tedavi edilmelidir.(tüm kaplamalar için geçerlidir.)
  2. Büyük miktarda dişin mine yapısının kaybedildiği durumlarda yapılamaz. Mine az ya da hiç yoksa yapıştırma sorunu olur.
  3. Dişleri daha önceden kesilmiş kişilerde.
  4. Özellikle geceleri farkına varmadan dişlerini gıcırdatan kişilerde (Bruksizm Hastaları) öncelikle bruksizm tedavi edilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)