Estetik Diş Hekimliğinde Bilgisayarlı Cerec Teknolojisi

Yazar Tolga GülçiçekDiş Hekimi • 21 Haziran 2017 • Yorumlar:

Estetik Diş Hekimliği 

Artık Günümüzde diş hekimleri ön diş restorasyonları için birçok tedavi seçeneğine sahiptir. Öncelikle estetik problemin objektif olarak belirlenmesi ve çözüm yollarının sunulması gerekmektedir. Tedavi öncesi hastanın detaylı muayenesi önemlidir. Periodontal sağlık, çürük sıklığı, oklüzyon, yüz estetiği (fasiyal profil, dentofasiyal görünüm), olası ortodontik tedavi gereksinimleri incelenmeli, hastanın beklentileri, restorasyonun beklenen dayanma süresi ve maliyeti göz önüne alınmalıdır. Estetik muayene ve tedavi planlaması sırasında hastanın gerçek beklentisi kesin olarak belirlenmelidir.

Hastanın önceliğinin, fonksiyon, estetik veya maliyet mi olduğu saptanmalı, tedavi seçenekleri sunulmalı, tedavi süresi ve işlemin invazivliği hakkında bilgi verilmeli, olgunun durumuna göre en az invaziv olandan başlayarak en uygun teknik seçilmelidir. Hekimin estetik ön görüsü ve tecrübesi çok önemlidir.

Bilgisayarlı CAD/CAM sistemleri

  • Inley,
  • Onley,
  • Laminate veneer,
  • Bölümlü kron,
  • Tüm seramik kron ve köprü sistemleri,
  • Hareketli bölümlü protezlerin iskelet yapıları,
  • İmplant cerrahisinde kullanılan stentlerin üretilmesi

İmplantların yerleştirilmesinden hemen sonra restorasyonların anında (immediat) olarak hazırlanabilmesine olanak tanıyan çalışma modellerinin üretilmesi gibi geniş bir endikasyon alanını kapsamaktadır

(1).Bu sistemler maksillofasiyal protezlerin hazırlanmasında da kullanılmaktadır.

CAD/CAM teknolojisi ayrıca implant destekli protezlerde kron, köprü ve hibrit protez alt yapı tasarımı ve üretiminde de uygulanmaktadır

Estetik çalışmaların büyük önem kazandığı günümüz diş hekimliğinde sabit protez yapımında tüm seramik materyallerin kullanımı oldukça önemli hale gelmiştir.Materyal teknolojisindeki ve üretim prosedürlerindeki son gelişmeler sayesinde, mükemmel estetik ve biyouyumluluğa sahip pek çok tüm seramik restorasyon tipleri geliştirilmiştir. Bu restorasyonların kırılma dayanıklılığı, estetiği, marjinal ve internal uyumu; uzun süreli başarılarını etkilemektedir.

Cerec teknolojisi ve Gülüş tasarımında doktorun tecrübesi ,estetik öngörüsü teknoloji kadar önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)