Estetik Meme Büyütme, Küçültme & Dikleştirme Erkek Meme Ameliyatı

Estetik Meme Büyütme Ameliyatı

Memeler kadının beden görünümde fiziği tamamlayan yapılardır. Omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde meme hacmi önemli bir yer tutar. Bu ölçümler içinde meme hacmi küçük olduğu zaman vücut hatları görünümü eksik kalır. Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir. Biri diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir. Doğumsal olarak bir tanesi hiç olmayabilir. Her iki memenin eşit hale getirilmesi ya da hacminin arttırılması için, günümüzde, silikon protezler dışında başka seçenek yoktur. Kişinin kendi dokuları ile meme büyütme ameliyatları denenmiş, ancak sonuç vermemiştir. Meme protezlerinde esas madde protezin dış yüzeyinde yer alan silikondur. Sadece dolgu maddesi farklı olabilir. Her protezin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Bunlar ameliyattan önce detaylı olarak konuşulmalı ve hangisinin kullanılacağına birlikte karar verilmelidir.

Son 20 yıl içinde önemli derecede yenilikler sağlanmış ve yapılan bilimsel araştırmalar silikonun insan vücuduna en az zararlı madde olduğunu ortaya koymuştur .Silikon içeren ürünler kozmetik sanayide ve tıpta başka amaçlarla da kullanılmaktadır .

Protezlerin yuvarlak ve anatomik denilen damla şeklinde olanları mevcuttur. Balon kısmı silikondan yapılmıştır Yüzeyleride düz veya pürtüklü olabilmektedir.. Protezin içini dolduran maddeler farkı olabilir. Bunlar; silikon jel ve serum fizyolijik olabilir. Bazı protezlerde çift keseden oluşmaktadır, iç kesede silikon vardır, dış keseyede serum fizyolijik doldurulur. Kadının memesindeki duruma uygun olarak bunlardan biri seçilir.

Protez konulacak hastalarda , ameliyattan önce mamografi ve gerekirse ultrasonografi adı verilen radyolojik tetkikler ile meme dokusu değerlendirilir.

Silikon meme protezi taşıyan bir memede ,kanser gelişmesi halinde ( ki kanser ortaya çıkma riski protez konmamış memelerle aynıdır) , kansere yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır.

Bu ameliyat genel anestezi uygulanmadan sedasyon ile ameliyathanede yapılır. 1 saat sürer. Protezin konabilmesi için açılan yere göre iz bırakır. Meme altı kıvrımı, koltukaltı. meme başı kenarından girilebilir. Giriş yeri neresi olursa olsun iz bırakır .Bunlar başlangıçta belirgin, zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir .En kabul edilir iz meme başı etrafında olan izdir .Ameliyat izi kahverengi meme başı derisi ile açık renk derinin birleşme yerine uydurulur, zamanla tamamen belirsiz hale gelir .Protez meme dokusu arkasına yada göğüs kasının arkasına yerleştirilebilir.

Ameliyat sonrası hasta 6 saat takip edilir. Ağrı oluştuğu taktirde ağrı kesici ilaçlar kullandırılır. Protez göğüs kası arkasına konmuşsa birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Dikişler 7 gün sonra alınır. Hastaya masaj önerilir. Erken dönemde şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir. 3 hafta ağır sporlardan uzak durması önerilir.

Protezle meme büyütme ameliyatı, genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ve eşinin ruh sağlığını düzelten, onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır . Günümüzde kabul gören, içi serum fizyolojik ile doldurulan meme protezlerinin kullanılmasıdır.

• Estetik Meme Küçültme Ameliyatı

Estetik meme küçültme ameliyatı, kadının dış görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan kozmetik ameliyatlardan biri gibi gözükmekle birlikte aslında estetik değil rekonstrüktif bir ameliyattır. İriliğe bağlı sarkık bir meme, kadında sırt ve boyun ağrılarına neden olabilir, kamburluğa yol açabilir. Sütyenin kol sinirlerine baskı yapmasına bağlı uyuşmalar olabilir. Nefes almada güçlük çekilebilir. Meme derisi ile göğüs derisinin devamlı birbirine sürtünmesi sonucu meme altı oluğunda pişikler olabilir, yaralar açılabilir. Günlük fizik aktivite sınırlanabilir. Ayrıca iri meme giysi seçimi konusunda zorluklar yaratırken, kadının kendini beğenmemesi de sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olur. Meme küçültme amacıyla uygulanacak bir ameliyat, memelere doğal bir görünüm kazandırır, yukarıda sıralanan sorunlar ortadan kaldırılmış olur, kişinin yaşamı kolaylaşır. Memeler değişik nedenlerle büyük olabilir. Genetik faktörler, hormonal değişiklikler veya bazı hastalıklar sonucu, vücut ölçülerine uyum sağlamayan iri meme oluşabilir. Kilo değişiklikleri, emzirme ve yerçekimi etkisi ile mevcut sorun daha da arttırabilir. Meme dokusunun artması ve buna bağlı iri meme genç kızlarda da görülebilir.

Ameliyat öncesi yapılması gereken rutin tetkiklere ek olarak mamografi ve gerekirse meme ultrasonografisi yapılmalıdır.

Meme küçültme ameliyatı memenin boyutu ve şekline göre farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bazı memelerde kalan nihai iz, meme başı çevresinde, bazılarında ters T, bazılarında meme başından karına doğrudur. Merkezimizde genel anestezi vermeden sedasyonla ameliyathanede yapılır. Ameliyat 3 saat sürer. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın meme başı etrafında kesinlikle iz kalır. Ancak bu izler başlangıçta belirgindir, zamanla belli belirsiz hale gelebilir. Ameliyat sonrası izlerin derecesi, memenin büyüklüğüne,kullanılan ameliyat yöntemine ve nihayet hastanın derisinin iz bırakma özelliğine bağlıdır.

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir. Kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Genellikle her iki memeye dren yerleştirilir, ve 24-48 saat içinde çıkarılır. Hasta merkezimizde 1 gece takip edilir. Dikişler 7-10 gün sonra alınır. Erken dönemde şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi görülebilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur.

Hasta 1 hafta sonra işine dönebilir. 3 hafta ağır sporlardan uzak durması önerilir. Estetik meme küçültme ameliyatı genel olarak iyi ve kalıcı sonuç verir.

• Estetik Meme Dikleştirme Ameliyatı

Memeler değişik nedenlerle sarkık hale gelebilir. Meme dokusunu yerinde tutan bağlar zamanla gevşeyebilir. Kilo değişikliklerine, emzirmeye ve yerçekimi etkisine bağlı olarak meme dokusu ile etrafını saran deri zarfı arasında uyumsuzluk olabilir. Sorun meme dokusuna, deriye ya da her ikisine birden ait olabilir. Sonuçta adeta içi boş görünümlü sarkık meme ortaya çıkabilir.

Estetik meme dikleştirme ameliyatında, sarkık haldeki meme dokusu yeniden şekillendirilir, fazla deri çıkartılır. Meme başı olması gereken yere getirtilir. Merkezimizde genel anestezi ile ameliyathanede yapılır. 1,5-2 saat sürer. Hangi yöntemi uygulanırsa uygulansın meme başı etrafında iz kalması kaçınılmazdır. Meme başı çevresinden kesi yapılarak bir meme dikleştirme ameliyatı uygulanırsa, meme başı etrafındaki iz daha belirgin olabilir. Diğer meme dikleştirme ameliyatlarında meme başı etrafında ize ek olarak, meme başının alt kenarının orta kısmından aşağı doğru uzanan 4-5 cm. uzunluğunda bir iz olabilir. Uygun hastalarda, sadece meme protezi konarak sarkıklık ortadan kaldırılabilir. Bu takdirde ameliyat izi, sadece meme başının kahverengimsi derisi ile göğüsün beyaz derisi ile olan birleşme yerine gizlenir ve minimal olur. İz bırakmayan meme dikleştirme ameliyatı yoktur. Ancak, bu izler başlangıçta belirgin, zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir.

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı genellikle sorun yaratmaz. Pansuman 2 gün sonra açılarak yara kontrol edilir. 7 gün sonra sargı açılır. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir.

• Erkekte Büyük Meme (Jinekomasti)

 

Bu ameliyatta memedeki fazlalık kısmen liposakşın (vakumla yağ alma) ve kısmen de cerrahi eksizyon (keserek alma) ile düzeltilecektir. Liposuction vücutta belli bölgelerde toplanmış cilt altı yağ dokularının bir vakum ve kanüller vasıtasıyla alınmasını sağlayan bir ameliyattır. Bu vücut konturlarının daha iyi hale getirilmesi için yapılan bir cerrahi yöntemdir. Jinekomastide meme dokusu liposuction ile alınamadığı zaman cerrahi yoldan alınmasına gidilir.

Merkezimizde bu işlem sedasyonla yapılmaktadır. Ameliyat süresi jinekomastinin şiddetine göre 1-2 saat kadar sürebilir.

Bu ameliyatta meme başı yuvarlağının alt yarısını ve oradan da meme başı yuvarlağının yanlarına doğru uzanan izler olacaktır. Bu izler fazla meme dokusu, yağ ve fazla derinin azaltılması için kullanılacaktır. Bu izler önce kırmızı olur, sonra normal deri rengine dönüşür. İzler kişilerde değişik kalınlıklarda oluşabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ketene Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)